Hitteplan van kracht

UTRECHT – 24 juni 2019. In verband met de extreme warmte deze week heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. In aanvulling hierop werken veel regio’s met lokale hitteplannen. De Handreiking Lokaal Hitteplan biedt hiervoor een mooi draaiboek.

De handreiking is een uitnodiging aan gemeenten, regio’s en GGD’s om samen met lokale partners een hitteplan op te stellen. In dit plan staan afspraken over verantwoordelijkheden en maatregelen bij perioden van hitte. De handreiking zet de aandachtspunten en achtergronden op een rij en biedt een overzicht van taken en informatiebronnen.

Hulp bij lokale aanpak

Medisch milieukundige Peter van den Hazel van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden gaf leiding aan de totstandkoming van deze handleiding. ‘Het lokale hitteplan helpt organisaties bijvoorbeeld bij het verkrijgen van achtergrondinformatie en bij het uitvoeren van hun reguliere taken en aanvullende maatregelen tijdens hitte. Denk aan huisartspraktijken, zorgorganisaties of ouderenwelzijnsorganisaties, maar ook aan een gekoelde supermarkt die wat extra stoelen bij de koffietafel zet.’

Maatschappelijk relevant

Als arts medische milieukunde kun je van grote betekenis zijn bij de gevolgen van klimaatverandering en milieu op onze leefomgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om het opstellen en uitvoeren van lokale hitteplannen of een handleiding daarvoor.

Meer weten over de handreiking? Ga naar het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptie.

2019-07-25T16:21:29+00:00