Het belang van coschappen  

‘In de sociale geneeskunde zie ik toekomst’  

Door coschappen te lopen ontdekte Maaike Merckens waar haar hart werkelijk naar uitgaat: de sociale geneeskunde. Het bracht haar naar Veilig Thuis Hollands Midden, waar ze nu werkt als anios. ‘Mijn omgeving had mij nog nooit zo enthousiast horen praten over een coschap.’

Ze was altijd al geïnteresseerd van de menselijke psyche en droomde ervan om psychiater te worden. Daarom ging Maaike geneeskunde studeren. De belangstelling in de psyche bleef groot, tot het coschap psychiatrie. ‘Toen bleek er geen klik te zijn met het vak van de psychiater. Zo vond ik het lastig dat patiënten vaak maar kleine stapjes maken, wat om een lange adem vraagt. Na het coschap vond ik de psychiatrie nog steeds interessant, maar wist ik dat ik geen psychiater wilde worden.’ 

Schot in de roos

Wat dan wel? Van de coördinator sociale geneeskunde kreeg Maaike de tip om eens na te denken over een coschap bij Veilig Thuis. Een organisatie die advies geeft en hulp organiseert voor mensen in een onveilige leefomgeving. Bijvoorbeeld door aanhoudende ruzies, verwaarlozing of geweld. Het advies bleek een schot in de roos.   

‘Als coassistent bij Veilig Thuis werd ik meteen betrokken bij gezinnen waar het niet lekker loopt. Waar een ouder overbelast is, of waar het met een kind niet goed gaat, bijvoorbeeld door een trauma of agressieproblematiek. Er speelt vaak nog veel meer, zoals financiële stress, maar elke casus heeft wel raakvlakken met de psychiatrie. Op deze plek kwam voor mij alles samen: het vakgebied, de mensen en de collega’s. Dit paste bij mij.’  

Fijne begeleiding

Ook haar omgeving merkte haar enthousiasme op. ‘Ze hadden me nog nooit zo enthousiast horen vertellen over mijn een coschap. Dat kwam door de inhoudelijke uitdagingen, maar ook door de begeleiding die ik kreeg. Collega’s namen de tijd om hun passie voor het vak te delen, uitleg te geven en mij op sleeptouw te nemen. Ik kreeg de vrijheid om zelfstandig ervaring op te doen en kon in korte tijd heel veel leren. Ik vond het echt jammer dat het coschap maar vijf weken duurde.’  

Slechts een voorproefje

Het coschap voelde dan ook ‘slechts’ als een voorproefje voor Maaike. ‘Ik wilde hier nog veel meer van weten. Daarom keerde ik terug bij Veilig Thuis, als anios. Om te ontdekken wat het werk van een vertrouwensarts daar echt inhoudt. Ik krijg het vak steeds beter in de vingers en raak er steeds meer van overtuigd dat ik dit ook in de toekomst wil doen. Als vertrouwensarts direct bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor gezinnen, dat geeft mij veel voldoening.’

Wil je ook een (keuze)coschap volgen bij Veilig Thuis of een andere opleidingsinstelling arts M+G? Voel je vrij om zelf contact op te nemen met de opleidingsinstellingen in jouw regio. De contactgegevens vind je in onze landkaart opleidingsinstellingen arts M+G (Google Maps).

2024-07-02T14:05:32+00:00