Verder op pad met arts M&G Ronald Smit

Ronald Smit -  17 juli 2019
Verder op pad met arts M&G Ronald Smit 2019-08-27T15:02:32+00:00

Project Description

Arts M&G Ronald Smit vertelt over zijn werk bij de Gezondheidsdienst Utrecht. Dag 3 & 4: over lamme handen, jaarplannen en kleine feestjes.

Woensdagochtend werk ik op de vierde etage bij Reizigersgeneeskunde als medisch eindverantwoordelijke voor de spreekuren in Amersfoort en Utrecht. Verpleegkundigen van het spreekuur zijn niet bevoegd om medicatie voor te schrijven. De recepten zijn bijna op en mijn hand na ruim zestig handtekeningen lam. Beantwoorden van medische inhoudelijke vragen van klanten die bij de verpleegkundigen in de spreekkamer zitten.

Onderuit

Halverwege de ochtend gaat er iemand onderuit. Altijd alert zijn op gewoon een flauwte, een allergische reactie of erger: een shock. Belangrijk is dat we als team niet in paniek raken. De jaarlijkse BLS is onderliggend aan een adequate en vooral rustige aanpak. Het valt mee. De pati├źnt kan na een dubbele controle met een kwartier pauze het Stadskantoor in goede gezondheid verlaten. Tussen al deze medische activiteiten door in overleg met de G4 besloten om de koudweerregeling de volgende dag in te trekken.

Jaarplan

Als voorzitter van drie ICT-groepen kreeg ik van de beroepsvereniging het verzoek om per groep aan te geven wie de deelnemers zijn en of iedereen aan de voorwaarden voldoet. Dat nam enige tijd in beslag. Voor het eerst sinds jaren fabriceren we een jaarplan binnen de sociaal medische zorg. Aandachtig daarnaar gekeken en waar nodig aangevuld. Goed dat we weer zoiets hebben.

Jellinek

Op verzoek een notitie over sterfgevallen in de maatschappelijke opvang bekeken en enkele correcties en aanvullingen geplaatst. Aan het eind van de middag op weg naar een afspraak bij Jellinek. Een harde koude wind heb ik zowel op de heenweg als ruim een uur later op de terugweg tegen. Het gesprek zelf verliep goed.

Donderdag: artsregistratie bijhouden

Donderdag is normaal mijn vrije dag. De laatste weken komt daar niet veel van, omdat opleidingen en bijscholingen op deze dag gangbaar zijn. Ik moet mijn registratie als arts Maatschappij en Gezondheid bijhouden. Deze keer geen opleiding, wel een presentatie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis over een kind dat ik conform de NODOK-procedure met een kinderarts geschouwd heb. Alle geledingen komen eens in de twee maanden bijeen om gezamenlijk de mogelijke doodsoorzaak van de kinderen die binnen deze procedure zijn onderzocht, te bespreken. Dat laatste lijkt gemakkelijker dan het is. Ondanks uitwendige schouw, radiologie, MRI, CT-scans, obductie en pathologie, blijven witte vlekken aanwezig en is de daadwerkelijke oorzaak niet voor honderd procent te achterhalen.

Klein feestje

Na deze bespreking op weg naar de officieuze opening van het Centrum Seksuele gezondheid (CSG) op de vierde etage van het Stadskantoor. Vier jaar heb ik deels de functie arts seksuele gezondheid uitgevoerd. In 2018 meegewerkt aan de realisatie van het CSG in het Stadskantoor. Vandaag een klein feestje met alle betrokkenen.

Dan weer het overleg met de G4 over de weersverwachting van de komende dagen tot maandag. Geen reden om de boel open te gooien. Al vroeg in de ochtend een bericht dat de wethouder het bezoek op de stadsbrug zeer interessant vond met een krantenbericht als bijlage.

Lees hier de volledige drie-delige blogreeks van Arts M&G Ronald Smit:

  1. Op pad met… (dag 1&2)
  2. Verder op pad met… (dag 3&4)
  3. Laatste dag op pad met… (dag 5)