Daar zitten we weer

Elijah Sanches, vertrouwensarts en aios arts M+G -  14 december 2023
Daar zitten we weer 2023-12-15T08:19:26+00:00

Project Description

Daar zitten we weer. Bij een gezin op de bank, dat niet op ons zit te wachten. Ze zijn boos en zien mijn collega en mij het liefst zo snel mogelijk weer vertrekken.

Zorgmelding

Gisteren kregen we de melding binnen. Dat het niet goed gaat bij dit gezin. Het is een “normaal” gezin dat met 2 kinderen van 6 en 8 jaar oud in een rijtjeshuis woont, ergens in de Bollenstreek. De buren hoorden ouders weer tekeergaan. Eerst tegen elkaar en vervolgens tegen de kinderen. De buren belden de politie en die is langs geweest. Het huis was een bende en het leek erop dat er gevochten was, want vader had wat krassen op zijn gezicht en moeder had een blauwe plek in haar nek. Moeder gaf aan dat ze tegen de kast was aangelopen en vader zei dat de kat hem had gekrabd. De politie maakte toch een zorgmelding bij Veilig Thuis.

‘Ga liever naar een gezin dat écht hulp nodig heeft’

Toen wij de ouders belden om een afspraak te maken voor een huisbezoek, gaven ze beiden aan dat het niet nodig is. We konden beter naar een gezin gaan dat onze hulp écht nodig heeft. Zo’n probleemgezin. Ze kenden er wel een paar van, bij hen in de straat. We legden uit dat we toch langs wilden komen om met elkaar te spreken.

De kunst van ons werk

En toen zaten we daar. Met mensen tegenover ons die aangeven dat alles goed gaat en dat we onze tijd verdoen. De kunst van ons werk begint hier. Zittend op een bank van een gezin dat we niet kennen, een gezin dat ons daar niet wil hebben en niet met ons wil praten.

De kinderen zijn hun alles

We nemen de tijd. Laten mensen hun verhaal doen. Bijna altijd ontdooit dan het ijs. Ze hebben misschien toch wat vaker ruzie dan normaal en drinken misschien toch net iets meer dan goed voor ze is. Maar de kinderen doen ze echt niks, geven ze aan. Want die zijn hun alles. Nu is het aan ons om ouders te vertellen dat ook getuige zijn van huiselijk geweld tussen ouders schadelijke gevolgen kan hebben voor de kinderen. De meeste ouders schrikken hier enorm van. Tranen zijn niet uitzonderlijk.

De kunst is niet veroordelen, maar samen met het gezin nadenken over het ontstaan van de problemen en hoe we ze kunnen voorkomen.

Daar zitten we weer. Bij een gezin op de bank, dat open is geweest op over hun problemen. Ze geven aan dat ze hulp willen en bedanken ons voor onze komst.

Elijah Sanches, vertrouwensarts en aios arts M+G