5 vragen aan Koen Kors

Aios M+G/arts infectieziektebestrijding 

Hij was jarenlang militair arts, werd toen arts-assistent in de geriatrische ouderengeneeskunde en nu is Koen Kors helemaal op zijn plek als aios M+G/infectieziektebestrijding. ‘Ik ontwikkel me nu veel breder.’ 

1. Waarom heb je voor het vak gekozen?

‘Ik ben lang militair arts geweest en was vooral curatief bezig. Dat was ook zo toen ik aan de slag ging in een verpleeghuis. Ik kreeg steeds meer behoefte om preventief bezig te zijn, maar merkte dat ik vanuit mijn positie weinig invloed uit kon oefenen op bijvoorbeeld gezond gedrag van patiënten. Toen heb ik de stap gemaakt naar infectieziektebestrijding. Nu leer ik inhoudelijke kennis te combineren met het maken van beleid voor collectieve preventie. Zo kan ik inzichten over overgewicht en roken gebruiken om mensen in beweging te krijgen. Of tot regelgeving komen om ongezonde voeding aan banden te leggen.’

2. Wat houdt je werk als aios M+G/ arts infectieziektebestrijding in?

‘In mijn werk bij de GGD ben ik nu veel bezig met meldingsplichtige ziektes. Ik ontvang en verwerk meldingen en overleg met patiënten, huisartsen, ziekenhuisartsen en microbiologen. Ook ben ik nauw betrokken bij bron- en contactonderzoek, een begrip dat iedereen nog wel kent uit de tijd dat covid nog een meldingsplichtige ziekte was. Alles wat nodig is om een uitbraak in te dammen.’

3. Wat vind jij het meest uitdagend in jouw opleiding en werk?

‘Dat zit ‘m in de verschillende taken en rollen die ik combineer in mijn dagelijks leven: ik volg de 2e fase opleiding tot arts M+G, werk bij de GGD, ben secretaris bij De Jonge arts M+G, geef les aan coassistenten en heb ook nog een druk sociaal leven. Het is vrij veel, maar ontzettend de moeite waard. Omdat ik een brede, overstijgende blik op gezondheid krijg. Voorheen was ik vooral ad-hoc bezig om patiënten een oplossing te bieden, heel pragmatisch. Nu kijk ik meer naar het probleem achter het probleem. Bijvoorbeeld: welk beleid kan effectief tegenwicht bieden aan bedrijven die grote marketingbudgetten hebben om ongezond voedsel te promoten? Want zolang dat het geval is kun je mensen wel aanzetten tot meer bewegen maar blijft het dweilen met de kraan open.’

4. Welke ervaring heeft het meeste indruk op jou gemaakt?

‘De cohesie die ontstond onder collega’s bij de GGD toen het mpoxvirus de kop op stak. Er werden in korte tijd teststraten opgezet, in samenwerking met laboratoria en lokale ziekenhuizen. Dankzij bron- en contactonderzoek en vaccinaties, doofde het virus snel uit.’

5. Welke tips heb je voor mensen die het vak overwegen?

‘Ga praten met mensen die het vak nu uitoefenen, bijvoorbeeld tijdens een online speeddate. En als het je aanspreekt zou ik zeggen: zet die stap. Wil je meer dan alleen met patiënten en curatieve zorg bezig zijn, dan zou ik zeker kiezen voor sociale geneeskunde en een opleiding tot arts maatschappij + gezondheid volgen.’

2024-07-02T14:04:44+00:00