360º geneeskunde

De arts Maatschappij + Gezondheid is een geneeskundig specialist die zich sterk maakt voor de publieke gezondheid. Je zorgt niet voor één, maar voor iedereen. Niet het behandelen, maar preventie is het uitgangspunt. De arts M+G is iemand die verder kijkt, niet in hokjes denkt en ook graag buiten de spreekkamer behandelt. Daarom noemen we het ook wel: 360º geneeskunde.

Een werkplek middenin de maatschappij

Artsen M+G werken niet in het ziekenhuis, maar in de wijk, bij een GGD, bij landelijke instituten als het RIVM, het Instituut Fysieke Veiligheid en Veilig Thuis. Maar ook op scholen, in gemeentehuizen, bij defensie of zorgverzekeraar, in de stad of op het platteland. Precies dát maakt het werk als jeugdarts, arts infectieziektebestrijding, arts medische milieukunde, arts tuberculosebestrijding, vertrouwensarts en arts M+G zo bijzonder.

Veelzijdig werkterrein

Van tuberculosebestrijding tot obesitas, van antibioticaresistentie tot lijkschouwing, en van megastallen tot een gesprek over depressie met een puber. Het werkterrein van een (profiel)arts M+G is veelzijdig en breed. Gemeenschappelijke deler: je zet je niet alleen in voor de individuele patiënt, maar voor de gehele bevolking. Want je praat, afhankelijk van je profiel, met kinderen of met een gemeentebestuur, met verslaafden of met de overheid, met ouders of met slachtoffers van een misdrijf, met zorginstellingen of met zorgverzekeraars.

Je signaleert belangrijke risico’s voor de gezondheid van bevolkingsgroepen of de algemene volksgezondheid, geeft advies en voert interventies uit als dat nodig is. Kortom: als arts M+G heb je een afwisselende, verantwoordelijke en belangrijke baan met een grote maatschappelijke relevantie.

Arts M+G profielen

Op dit moment bestaat het domein M+G uit verschillende profielen. Op deze website vind je meer informatie over de (gesubsidieerde) profielen die deel uitmaken van het landelijk werkgeverschap:

Opleiding forensische geneeskunde
De profielopleiding forensische geneeskunde is sinds 2022 een zelfstandige driejarige profielopleiding. Solliciteren voor een opleidingsplek forensische geneeskunde kan nog steeds via artsmg.nl. Meer info: www.kiesvoorforensischegeneeskunde.nl.

Voor informatie over de overige opleidingen (niet gesubsidieerd) binnen het domein Maatschappij + Gezondheid kun je terecht bij NSPOH:

Wetenschappelijk onderzoek aios
Tijdens hun medische vervolgopleiding bij de NSPOH doen aios wetenschappelijk onderzoek. Op onderstaande pagina vind je de publicaties van onderzoeken van aios in de vakmedia.

2023-02-14T11:39:46+00:00