Het vak
Over het vak
Wat doe je als jeugdarts?
Als jeugdarts zorg je voor alle kinderen en jongeren. Je werkt met jonge kinderen en hun ouders op het consultatiebureau en met oudere kinderen op het basis-en voortgezet onderwijs. Je bent bezig met patiëntenzorg, de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling en omgeving van een kind, en met preventie. Je zoomt in en uit. Soms is dat op individueel niveau, maar je weet ook wat er breder speelt, bijvoorbeeld in de gemeente waar je werkt of landelijk. Daarbij kijk je over de grenzen van je eigen vakgebied heen.
Bij de jeugdgezondheidszorg is samenwerking erg belangrijk. Als jeugdarts heb je niet alleen te maken met andere professionals in de jeugdgezondheidszorg, maar werk je samen met huisartsen en (para)medici, beleidsmakers van gemeenten en vertegenwoordigers van scholen en kinderopvang. Heeft een kind of ouder problemen, dan ondersteun je hen en verwijs je indien nodig.
Irene Peters, Jeugdarts:
‘De ene helft van de week werk ik als jeugdarts op het consultatiebureau of op school, de andere helft is gevuld met andere taken. Zo ben ik aandachtsfunctionaris kindermishandeling en meisjesbesnijdenis, opleider van aios, en coördinator van de coschappen sociale geneeskunde.
Kinderen die extra zorg nodig hebben op de goede manier hulp bieden, daar haal ik voldoening uit. Ik kreeg onlangs een ouder op het spreekuur, die aangaf dat zijn kind erg slecht luisterde. Het gezin bleek met twee volwassenen en vier kinderen in een klein tweekamerappartement wonen. Dat levert veel stress op. Toen ben ik met de gemeente in gesprek gegaan: dat gezin moet doorschuiven naar een andere woning, want de stress is slecht voor de ontwikkeling van het kind.’
Rianne Giezeman, Jeugdarts:
‘Ik signaleer als jeugdarts tijdens mijn spreekuren soms problemen waar ik in de spreekkamer weinig mee kan; bijvoorbeeld lange wachtlijsten bij de jeugdhulp in de gemeente. Als arts M+G ga ik naar de gemeente en gaan we daarover in gesprek. Een signaal goed vertalen, zodat we samen met een gemeente en ketenpartners op zoek kunnen naar passend beleid is ontzettend leuk om te doen en motiveert mij ook in mijn werk als jeugdarts.
Als arts M+G ben ik vooral bezig met de publieke gezondheid. Ik zit bijvoorbeeld aan tafel met beleidsmedewerkers, schooldirecteuren en ambtenaren als het gaat over passend onderwijs. Hiermee is mijn impact veel groter dan het individuele contact in de spreekkamer. Ik vind het mooi dat ik op deze manier iets kan betekenen voor een hele groep kinderen.’
Maatschappelijk belang
Als jeugdarts heb je een dynamisch vak. Belangrijke thema’s als verslaving en overgewicht zijn niet nieuw, maar de manier waarop de maatschappij ermee omgaat verandert wel. Het aantreden van een nieuw kabinet kan bijvoorbeeld direct invloed hebben op je werk, doordat er aandacht komt voor betere voeding in schoolkantines of voor meer beweging. Als jeugdarts lever je een bijdrage aan het gezond laten opgroeien van kinderen, pak je maatschappelijke gezondheidsproblemen aan en voorkom je die.
Werkgevers
Als jeugdarts werk je vaak in een multidisciplinair team, bijvoorbeeld bij een GGD, GGZ-organisaties, bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Meer informatie
- Wil je jeugdarts te worden? Lees dan meer over de opleiding of solliciteer direct.
- Kijk op de site van beroepsvereniging AJN Jeugdartsen Nederland voor meer informatie over het werkveld.