Jeugdarts Next Level

Libertje Bosma, jeugdarts en aios Maatschappij + Gezondheid -  21 december 2023
Jeugdarts Next Level 2023-12-21T14:38:36+00:00

Project Description

Het is een donkere en regenachtige avond in november. Ik zeg mijn kinderen en man gedag: tot over twee dagen! Op naar het dorpje Witteveen in Drenthe, de locatie van onze tweedaagse werkconferentie ‘Jeugdarts Next Level’.

Ik rij samen met mijn collega Bo, wel 200 km, dus we kunnen eindelijk een keer echt bijpraten. Dat kwam er in de afgelopen periode weinig van. Allebei druk met ons werk, Bo met haar net uitgebreide gezin en ik met mijn opleiding tot arts M+G. Ook de voorbereidingen voor de werkconferentie – die ik samen met mijn opleider en mede jeugdartsen (in opleiding) heb georganiseerd – waren intensief en leerzaam. En nu was het zover!

Gezamenlijke koers

Eenmaal aangekomen bij de groepsaccommodatie stappen we vol verwachting uit. Dit wordt ons honk voor de komende twee dagen. We hebben er zin in en vragen ons af hoe de sfeer in de groep zal zijn. Ondanks een kennismakingsfilmpje kennen we de andere jeugdartsen niet allemaal even goed. Zullen we erin slagen om een gezamenlijke koers te bepalen voor de vers ingezette beweging van de Jeugdarts Next Level?

Scherpe discussies, luisterend oor

De sfeer is gelijk goed. Iedereen heeft er zin in en is vol energie om voor ons prachtige vak te gaan. We werken van de vroege ochtend tot de late avond.

We staan samen stil bij vragen als: wat gaat er mis in Nederland wanneer de jeugdarts er niet meer zou zijn? Als jeugdartsen kunnen én willen we een waardevolle bijdrage leveren aan de transitie van curatie naar preventie. En van zorg naar gezondheid. Jeugdartsen zijn preventiespecialisten. Hoezo staan wij niet genoemd als partner bij het behalen van de doelen zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord, het IZA? De arts van de toekomst bestaat namelijk al: dat is de jeugdarts! We leren dat we vaker aan tafel moeten zitten, want anders kom je op het menu. En opgegeten worden we liever niet.

We inspireren elkaar. Soms met scherpe discussies, altijd met een luisterend oor. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar vinden elkaar telkens terug in ons gezamenlijke doel: de gezonde generatie van 2040. Dat is waar wij voor gaan.

Niet te stoppen

Na twee intensieve dagen rijden we druk evaluerend de 200 kilometer terug naar huis. We zijn moe en voldaan. Onze beweging de Jeugdarts Next Level is in een hogere versnelling gekomen tijdens deze tweedaagse en de gezamenlijke koers is een feit. Nu is het een kwestie van gas bijzetten en dat gaan we doen. Hoe? Daarover binnenkort meer. Maar één ding is duidelijk: wij zijn niet meer te stoppen.

Benieuwd naar de vervolgstappen? Volg de Jeugdarts Next Level op LinkedIn.

Deze blog is onderdeel van De jeugdarts blog. Een initiatief van de jeugdartsen van JGZ Kennemerland.

Libertje Bosma, jeugdarts en aios Maatschappij + Gezondheid