Als arts maatschappij en gezondheid zorg ik voor… ehmmm…

Anne-Marie Keuning -  30 juli 2019
Als arts maatschappij en gezondheid zorg ik voor… ehmmm… 2019-07-30T08:44:04+00:00

Project Description

Wat een huisarts voor werk doet weten de meeste mensen wel. Het werk van de oogarts spreekt ook wel voor zich. Dat een chirurg ‘levens redt’ is ook een bekend verhaal. Maar wat de arts maatschappij en gezondheid doet is vrijwel onbekend. Hoe kan dit ook anders als artsen maatschappij en gezondheid zelf al moeite hebben om uit te leggen wat ze precies doen?!?

Ambitieus

Onlangs zat ik op een dinsdagavond met zeven andere aios maatschappij en gezondheid op eigen initiatief te brainstormen over de meerwaarde van ons beroep. Wat doen we nou eigenlijk? Wat is ons verhaal? Na wat uitlokkende en prikkelende vragen van de moderator kwam er een eind aan de stilte: ‘We verbinden beleid en de maatschappij’, opperde iemand. ‘Wij kunnen schakelen tussen wat er in de maatschappij gebeurt en wat er op beleidsniveau besloten wordt’, voegde een ander toe. ‘Dat is een grote, ambitieuze taak, waar nog veel te doen is.’

Aan tafel

Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat we, om onze rol te benutten, uit onze (spreek)kamer moeten. Het gebeurt namelijk daarbuiten. We willen aan tafel zitten, dáár waar de besluiten genomen worden.

Atypisch

Gebeurt dit dan nog niet? Zeker wel, maar nog te weinig en zeker nog niet standaard. Er zijn artsen maatschappij en gezondheid die buiten de gebaande paden zijn gaan werken. Op die dinsdagavond noemden we ze ‘atypische artsen maatschappij en gezondheid’.

We zijn op zoek naar deze atypische artsen maatschappij en gezondheid! Om van ze te leren en te horen wat hun verhaal is. Zo hopen we bij te dragen aan het feit dat zij niet meer ‘atypisch’, maar vooral ‘voorbeeld’ artsen maatschappij en gezondheid zullen zijn. Die meer bekendheid kunnen geven aan ons vak, zodat over een tijdje iedereen weet wat de arts maatschappij en gezondheid doet: ‘Is dat niet die arts die levens van meerdere mensen tegelijk redt?’

Wat is jouw verhaal?

Ben of ken jij zo’n ‘atypische arts maatschappij en gezondheid’? Laat het weten! Ik kom graag met je in contact om jouw verhaal te horen.