Als arts M&G kom je terecht in een divers vakgebied. Gemene deler is dat je een bijdrage levert aan de gezondheid van grote groepen mensen en dat je je bezighoudt met de maatschappelijke problemen die hierop van invloed zijn.
Maatschappelijk relevante gezondheidsthema’s
Een-op-eencontact met burgers en patiënten is vaak het startpunt van je werkzaamheden als arts Maatschappij & Gezondheid. Je werkt ook veel samen met andere disciplines en organisaties, zoals GGD’en, ministeries, gemeenten, thuiszorginstellingen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Daarnaast combineer je medische kennis met kennis uit andere vakgebieden. Te denken valt aan de sociale wetenschap of de rechtsgeleerdheid. Je komt op voor groepen in de samenleving die dit zelf niet zo goed kunnen doen. Dit betekent uiteraard dat je je bezighoudt met maatschappelijk relevante gezondheidsthema’s.
Bekijk de video over het werk van de arts M&G:
Breed werkterrein
Het werkterrein van de arts M&G is breed. Afhankelijk van je specialisatie houd je je bijvoorbeeld bezig met:
- obesitas en kindermishandeling (als jeugdarts)
- antibioticaresistentie en Q-koorts (als arts infectieziektebestrijding)
- tuberculosebestrijding (als arts tuberculosebestrijding)
- de gevolgen van kunstgraskorrels of megastallen op de gezondheid van mensen (als arts medische milieukunde)
- lijkschouwingen, het opstellen van letselverklaringen of het afnemen van lichaamsmateriaal bij slachtoffers of verdachten (als forensisch arts).
Daarbij richt je je de ene keer op een specifiek onderwerp of een bepaalde groep mensen. Maar het kan ook zijn dat je je juist voor de hele bevolking inzet.