Samen op reis

Miriam Blok, aios arts M+G/jeugdgezondheid  -  5 september 2023
Samen op reis 2023-09-05T10:02:32+00:00

Project Description

Op weg naar een congres, stap ik samen met twee collega´s in de trein. Door problemen op het spoor zit deze bomvol. Tegenover ons zit een man.

Van preventie …

De man – hij is op weg naar zijn werk, hoort ons praten over het congres waar wij naar toe gaan. Georganiseerd voor artsen Maatschappij + Gezondheid. Artsen, in welk specialisme ook, zijn heel goed in het geven van ongevraagd advies. Maar dat geldt ook voor de man tegenover ons: hij voelt zich niet verlegen om ons te voorzien van ongevraagd advies. Over zijn ervaringen binnen de gezondheidszorg.

Hij vertelt over wat hij meemaakte toen hij werd gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn en over de vele afspraken met medisch specialisten in het ziekenhuis. De adviezen die hij ontving, gingen voornamelijk over medicatie en behandelingen om de ziekte te bestrijden. Dit advies was het tegenovergestelde van wat hij van tevoren had verwacht. Hij dacht meer aan wat hij kon veranderen in zijn dagelijkse leven om zijn kwaliteit van leven te verbeteren en miste een arts die hierover met hem wilde meedenken.

De man vertelt verder. Hoe hij stopte met alle medicatie en behandelingen, hoe hij alle afspraken in het ziekenhuis annuleerde en hoe hij vervolgens op onderzoek uitging om zelf zijn gedrag te veranderen. Uiteindelijk voerde hij grote veranderingen door. Geen alcohol, gezond eten, meer bewegen. Dit alles in plaats van behandelen én zonder hulp van medisch specialisten, maar wel met veel doorzettingsvermogen.

Tot op de dag van vandaag merkt hij hier effect van, voelt hij zich herboren en weet hij dat hij de juiste weg in is geslagen. Maar… hij had dit liever samen met zijn arts gedaan!

… naar een gezonde toekomst

Een uur later stappen we de trein uit en zijn we een ervaring rijker. Wij kregen een les en ongevraagd – maar welkom! – advies: Luister naar je cliënt en omarm het ongevraagde advies dat je terugkrijgt. Je wordt er een betere dokter van.

Voorkomen is beter dan genezen en dat is precies waar ons mooie vak over gaat. Ga soms eens achterover zitten, luister aandachtig en laat je meenemen in de reis naar een gezondere toekomst. Deel je kennis, maar blijf altijd dichtbij de persoon die tegenover je zit. Sámen creëren we de beste zorg.

Deze blog is onderdeel van De jeugdarts blog. Een initiatief van de jeugdartsen van JGZ Kennemerland.

Miriam Blok, aios arts M+G/jeugdgezondheid