Nieuwe generatie dokters en een grote glimlach

Miriam Blok -  2 juli 2024
Nieuwe generatie dokters en een grote glimlach 2024-07-02T14:14:16+00:00

Project Description

Tien jaar geleden stond ik op het punt een van de belangrijkste keuzes van mijn leven te maken:  welke dokter wil ik worden? De meeste studiegenoten gingen hard aan de slag om kans te maken op een opleidingsplek binnen het ziekenhuis. Ik koos voor de jeugdgezondheidszorg. Voor mij een snelle en glasheldere keuze, maar het voelde toch bijzonder. Omdat ik vrijwel niemand kende die dezelfde richting koos. Nu tien jaar later heb ik de 1e fase opleiding tot jeugdarts afgerond, evenals de 2e fase tot arts M+G én ben ik praktijkopleider. Ik heb ondertussen vele jonge dokters ontmoet die deze richting overwegen en mij vragen hoe zij het best een keuze kunnen maken.   

Van coassistent naar volwaardige collega

Zo heb ik het afgelopen jaar verschillende coassistenten begeleid. Van chirurgen in spé tot geneeskundestudenten die nog geen idee hadden van hun toekomst en coassistenten die heel bewust kozen voor de jeugdgezondheid. Neem de jonge student die vijf weken bij ons in het team meeliep. We hadden veel gesprekken over het werk van een jeugdarts en waarom ik het zo’n prachtig vak vind. Ze leerde snel, werkte met de dag zelfstandiger en voelde zich binnen no-time thuis in ons team. Ze had bijzondere gesprekken met gezinnen en overlegde casuïstiek met artsen binnen én buiten het ziekenhuis. Ik zag haar groeien van coassistent tot een volwaardig collega en voelde mij trots toen ik haar eindbeoordeling invulde.

Grote glimlach

Tijdens onze napraat vertelde ze dat het werk nog veel leuker vond en meer afwisseling bood dan ze ooit had kunnen bedenken. De preventieve gezondheidszorg heeft haar veel moois en onbekends laten zien. Haar allermooiste compliment bewaarde ze tot het laatste: ‘’Bedankt voor het leukste coschap met de fijnste begeleiding van de hele geneeskundeopleiding!’’ Met een grote glimlach vertelde ik dit aan collega’s. Zo voelt het dus om een bijdrage te leveren aan een nieuwe dokter die buiten het ziekenhuis helemaal op haar plek is. Ik kreeg meteen zin om de volgende coassistent te verwelkomen.

Een mooie toekomst buiten het ziekenhuis

Het is mooi om te zien dat het zorglandschap en daarmee de medische opleiding aan het veranderen is. De keuze voor het werk buiten het ziekenhuis zal steeds vaker worden gemaakt en ik help de nieuwe generatie dokters graag bij hun keuze door mijn ervaringen te delen. De nieuwe aanwas van gepassioneerde artsen en bedankjes voor het leuke coschap geven mij alleen maar meer motivatie om door te gaan met wat ik heel graag doe: het opleiden van coassistenten en mensen enthousiasmeren over ons prachtige vak!

Ben of ken jij een geneeskundestudent die nieuwsgierig is naar de jeugdgezondheid? Neem dan eens contact op met een jeugdarts of opleidingsinstelling in jouw omgeving om te kijken of de jeugdgezondheidszorg ook bij jou past.

Deze blog is onderdeel van De Jeugdarts blog. Een initiatief van de jeugdartsen van JGZ Kennemerland. 

Miriam Blok, arts M+G/jeugdgezondheid