Draag jij al doppies? 

Veerle Huizer, jeugdarts in opleiding -  18 juni 2025
Draag jij al doppies?  2025-06-18T08:52:22+00:00

Project Description

De zon schijnt: tijd voor een festival! Ik laat me meevoeren door de menigte op weg naar de ingang van het festivalterrein. Al lopend doe ik alvast mijn oordoppen in en ik wijs mijn vrienden erop hetzelfde te doen.

Muziekfestivals hanteren geluidsnormen, maximaal 103 dB voor volwassenen, maar ook dán is het de verantwoordelijkheid van de bezoeker om zelf oordoppen te dragen. Voor kinderen liggen de maximale geluidsniveaus zelfs lager (t/m 13 jaar 91dB; 14-15 jaar 96dB; 16-17 jaar 100dB). Op het terrein zie ik helaas nog veel mensen rondlopen zonder gehoorbescherming, waaronder ook kinderen en jongeren. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 kinderen al beginnende gehoorschade heeft. Ik ben in mijn werk als jeugdarts vooral werkzaam geweest met kinderen van 0 tot 4 jaar, daar kom ik het probleem gelukkig nog niet tegen in de spreekkamer. Bij mijn volgende stage richt ik me op kinderen van 4 tot 18 jaar: grote kans dus dat ik daar wél kinderen tref met beginnende gehoorschade in de spreekkamer. Tijd voor wat verdieping.

Gehoorschade ontstaat doordat trilharen in het binnenoor beschadigen. Dit is een natuurlijk slijtageproces bij het ouder worden, maar kan ook ontstaan door blootstelling aan te veel of te hard geluid. Gehoorschade is vaak niet direct merkbaar. De schade bouwt zich op en de klachten komen vaak pas later tot uiting. Hoe harder het geluid, hoe langer het lawaai duurt en hoe vaker naar (te hard) geluid geluisterd wordt, hoe groter het risico op gehoorschade.

Je hebt verschillende vormen van gehoorschade, zoals lawaaislechthorendheid, tinnitus (oorsuizen), hyperacusis (overgevoeligheid voor harde geluiden) en diplacusis (één geluid wordt waargenomen als twee geluiden). Tinnitus is vaak het eerste signaal van gehoorschade. Gehoorschade heeft als gevolg dat een gesprek moeizamer verloopt en er minder contact is met de omgeving.  Je kunt je voorstellen dat door een verminderd gehoor misverstanden ontstaan en onzekerheid optreedt. Ook kunnen concentratieproblemen ontstaan. Dit kan leiden tot sociaal isolement, leerproblemen en zelfs levenslange (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Naast blootstelling aan omgevingsgeluiden zoals op festivals, draagt het persoonlijke gehoorgedrag via koptelefoon of oortjes, zoals gebruikelijk bij gamen of muziek luisteren, ook bij aan de kans op gehoorschade.

Gehoorschade is NIET te herstellen. Preventie is erg belangrijk. Hier ligt ook een belangrijke taak voor de jeugdarts: bespreek het onderwerp in de spreekkamer om bewustwording te creëren. Goede bescherming van het gehoor is ook op jonge leeftijd al van belang. Daarom 3 tips voor bescherming tijdens (muziek)evenementen:

  1. Draag oordoppen.

Met de juiste oordoppen kun je zorgeloos genieten van muziek. Er zijn verschillende soorten: oordoppen met een muziekfilter, schuimdoppen, oordoppen op maat of oorkappen. Iedere soort heeft zo z’n voor- en nadelen. Kijk vooral wat je zelf prettig vindt.

  1. Neem afstand van de muziekboxen.

Het geluidsvolume kan per locatie op het festivalterrein verschillen. Bewaar voldoende afstand tot de muziekboxen. Iedere 3 dB extra betekent al verdubbeling van de geluidsbelasting. Twee meter afstand van de box scheelt alweer 10 dB in geluidsbelasting.

  1. Neem oorpauzes.

Las regelmatig een oorpauze in om de oren rust te gunnen. Neem bijvoorbeeld iedere twee uur, minimaal 15 minuten oorpauze.

Ik loop richting de bar om drankjes te halen en zie dat ze daar ook oordoppen verkopen. Dat brengt me op een extra tip: Ben je je oordoppen vergeten? Zoek op het terrein naar een verkooppunt: oordoppen worden bijna altijd te koop aangeboden. Ik loop met drankjes in de hand en doppies in de oren terug naar mijn vrienden. Tijd om te genieten van een zonnige muzikale festivaldag.

Meer informatie of tips over preventie gehoorschade? Zie infographic Gehoorschade bij kinderen.

Deze blog is onderdeel van De Jeugdarts blog. Een initiatief van de jeugdartsen van JGZ Kennemerland.

Veerle Huizer