Veelgestelde vragen
- Algemeen
- Aios M&G
- Toekomstige aios M&G
- Opleidingsinstellingen
- Praktijkopleiders
- Voor het solliciteren
- Brief en cv
- Selectie
- Plaatsing
Het is niet verplicht maar wel een pre. Binnen de opleiding word je aan een opleidingsinstelling toegewezen en binnen de opleidingsinstelling kan het voorkomen dat je op verschillende locaties werkzaam bent. Ook loop je drie verschillende stages. Om deze stage- en opleidingslocaties goed te kunnen bereiken is het sterk aan te bevelen te beschikken over een rijbewijs. Bij de toewijzing van een opleidingsplek en later de stageplekken wordt geen rekening gehouden met het niet hebben van een rijbewijs. Binnen de forensische geneeskunde is het noodzakelijk om in het bezit te zijn van een rijbewijs in verband met de diensten die je hebt.
De salarisgarantieregeling wordt toegekend aan aios die direct voorafgaand aan het dienstverband bij de SBOH minimaal 6 maanden in dienst zijn geweest bij een instelling waar Artsen Maatschappij & Gezondheid werkzaam kunnen zijn. Vanaf 1 januari 2022 moet een arts minimaal een jaar in dienst zijn geweest bij een dergelijke instelling, om voor deze garantie in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2024 is dit 1,5 jaar, en vanaf 1 januari 2027: 2 jaar. Voor meer informatie verwijzen we je naar de het Onderhandelaarsakkoord overstap aios M&G naar de SBOH
Ja dat kan, maar niet in één sollicitatie. Je dient per te kiezen profiel een sollicitatieformulier in te vullen. Meerdere keren solliciteren kan als je een ander email account gebruikt.
Als je in 2018 de eerste of tweede fase van de opleiding volgt, hoef je niet te solliciteren en kun je je opleidingsfase afmaken bij je huidige werkgever. Er verandert voor jou dan niets.
Werk je nu als basisarts bij een GGD of JGZ-organisatie en start je na 1 januari 2019 met de opleiding, dan solliciteer je bij de landelijke selectiecommissie. Na selectie kom je in dienst bij de SBOH. Er is geen garantie dat je de opleiding bij je huidige werkgever kunt volgen. Wel krijg je een salarisgarantieregeling en een salarisperspectiefregeling voor de duur van de opleiding op kosten van de SBOH.
Op https://www.artsmg.nl/solliciteren-2/ staan onder de tab ‘opleidingsplaatsen’ de instellingen vermeld die voor de komende ronde plaatsen beschikbaar stellen, wanneer je klikt op de landkaart verschijnt daar of deze instelling een samenwerking heeft met NSPOH of TNO. Daar volg je dus het onderwijs.
Het onderwijs wordt op de volgende dagen gegeven:
JGZ, NSPOH – Utrecht: vrijdagen
JGZ, NSPOH – Zwolle: donderdagen
JGZ, TNO – Eindhoven: vrijdagen
JGZ, TNO – Leiden (oneven jaren): maandagen
JGZ, TNO – Leiden (even jaren): dinsdagen
FG, NSPOH – Utrecht: donderdagen
ITM, start september – Utrecht: woensdagen
ITM, start maart – Utrecht: dinsdagen
Door aan te tonen dat je je eigen lacunes kent en te laten zien wat je hebt gedaan of van plan bent te doen om aan deze lacunes te werken.
Ja, dat is een vereiste om in de 2e fase in te kunnen stromen.
Dit is je eigen bijdrage voor bij- en nascholing. Het telt ook mee voor de herregistratie als profielarts.
Ga na waar eventuele lacunes zitten. Je kunt dit, indien gewenst, afstemmen met het opleidingsinstituut. Regel voor jezelf scholing voor deze lacunes nog vóór de start van de opleiding. Doe dit bij voorkeur in overleg met het opleidingsinstituut.
Ja dat kan. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk nog een individueel schakelprogramma moet volgen (afhankelijk van je individuele portfolio).
Drie maanden voor de start van de volgende sollicitatieperiode wordt namens SOGEON aan de instelling gevraagd aan te geven of en voor welk profiel er plekken beschikbaar gesteld worden.
Na de datum waarop de voorkeuren voor een opleidingsinstelling gewijzigd mogen worden door een kandidaat (zie het tabblad Planning onder ‘Solliciteren’) is het door een opleidingsinstelling niet toegestaan extra opleidingsplekken beschikbaar te stellen.
Wanneer een opleidingsinstelling na de datum waarop de sollicitatieperiode is gestart nog geen plekken beschikbaar heeft gesteld, is het niet toegestaan dit alsnog te doen. Pas tijdens een volgende inventarisatie kunnen er weer opleidingsplekken beschikbaar gesteld worden.
Tot 2 maanden na de sluitingsdatum van de selectieprocedure zoals vermeld onder het tabblad Planning kan de klacht kenbaar gemaakt worden door een e-mail te sturen naar support@sogeon.nl.
Na een positieve uitkomst van het matchingsgesprek worden de gegevens van de kandidaten in 1 keer aan de opleidingsinstituten beschikbaar gesteld. Op basis daarvan ontvang je een verklaring die je kunt gebruiken voor inschrijving bij de RGS.
In de regel wordt dit 6 tot 8 weken voor de start van de opleiding aangeboden.
Ja, ook dan dien je te solliciteren binnen de gestelde periode. Wel kom je in aanmerking voor een verkorte selectieprocedure.
Ja, ook dan dien je te solliciteren binnen de gestelde periode. Wel kom je in aanmerking voor een verkorte selectieprocedure.
Er kan een e-mail gestuurd worden met de gewijzigde gegevens naar support@sogeon.nl.
Er kan een mail gestuurd worden met vermelding van het aantal opleidingsplekken per profiel, per startdatum, contactpersoon en telefoonnummer naar support@sogeon.nl.
De arbeidsovereenkomst gaat in per 1 maart of 1 september (afhankelijk van sollicitatieronde). Het cursorisch onderwijs start doorgaans later in de maand. De daadwerkelijke inzet van de aios bij de instelling start op 1 maart dan wel 1 september.
De SBOH sluit voor alle aios een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid en beroepsrechtsbijstand. De aios zijn BIG geregistreerde artsen en hebben dus hun eigen verantwoordelijkheid. De opleidingsinstelling dient zelf te zorgen voor adequate supervisie.
Ja dat is prima en hoeft verder niet met SBOH afgestemd te worden. Als zorgverlenende instelling heb je ook een eigen vergewisplicht. Als het voor de opleidingsinstelling nodig is een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) van de aios te hebben, moet dit zelf met de aios geregeld worden.
Het model is gebaseerd op een fulltime-aanstelling. Bij een parttime-aanstelling wordt de opleidingsduur verrekend en worden de stageperiodes aangepast in duur. De parttime factoren die zijn toegestaan vanuit het landelijk werkgeverschap zijn 38 uur (fulltime), 30,5 uur (0,8 fte) of 26,5 (0,7 fte). Bij een kleinere aanstelling zijn de randvoorwaarden om voldoende te leren te mager. Een kandidaat maakt deze keuze tijdens het solliciteren. De arbeidsovereenkomst van het SBOH volgt op deze 3 mogelijke dienstverbanden.
Je kunt door een mail te sturen naar support@sogeon.nl kenbaar maken dat je je voorkeuren wilt wijzigen. Op dezelfde site als waar je gesolliciteerd hebt, verschijnt de mogelijkheid tot het doorvoeren van de wijziging. Dit is alleen mogelijk tot de datum die vermeld staat bij het tabblad Planning.
Je kunt door een mail te sturen naar support@sogeon.nl kenbaar maken dat je extra documenten wilt uploaden. Op dezelfde site als waar je gesolliciteerd hebt, verschijnt de mogelijkheid tot het uploaden van documenten. Dit is alleen mogelijk tot de datum die vermeld staat bij het tabblad Planning.
Overeenkomstig de data die genoemd zijn bij het tabblad Planning kun je via solliciteren.artsmg.nl inloggen met dezelfde inloggegevens als waar je mee gesolliciteerd hebt en een terugkoppelingsformulier inzien. Op dit formulier is onderbouwd wat de reden is van de afwijzing. Ook staat hier de naam en het telefoonnummer van de persoon in vermeld die je kunt raadplegen als je daar behoefte aan hebt.
De opleidingsinstituten NSPOH en TNO geven aan de SBOH de gegevens door van de personen die met de opleiding tot arts M&G gaan starten. Op basis van deze gegevens stuurt de SBOH de aankomende aios een arbeidsovereenkomst met daarbij aanvullende informatie en enkele formulieren om in te vullen. De arbeidsovereenkomst wordt in de regel zes tot acht weken voor de start van de opleiding toegestuurd. Zodra de SBOH de formulieren van de aankomende aios heeft ontvangen, stuurt de SBOH de aios een bevestiging van het aangaan van het dienstverband.
Het cv van de kandidaat die is toegewezen wordt aangeboden aan de instelling ter voorbereiding op het matchingsgesprek.
Dat kan, als het artsdiploma erkend is, je ongeclausuleerd ingeschreven bent in het BIG-register en je een werkvergunning hebt (zie ook www.sboh.nl).
Het model is gebaseerd op een fulltime-aanstelling. Bij een parttime-aanstelling wordt de opleidingsduur verrekend en worden de stageperiodes aangepast in duur. De parttime factoren die zijn toegestaan vanuit het landelijk werkgeverschap zijn 38 uur (fulltime), 30,5 uur (0,8 fte) of 26,5 (0,7 fte). Bij een kleinere aanstelling zijn de randvoorwaarden om voldoende te leren te mager.
Onderbreking op wettelijke gronden in de regelgeving is toegestaan. Te denken valt aan ziekte, zwangerschaps- of ouderschapsverlof. Onderbreking op overige gronden vereist toestemming van hoofd en opleider en goedkeuring van de RGS. Neem bij vragen contact op met een van de opleidingsinstituten.
In de maand voorafgaand aan de start van de opleiding word je door het opleidingsinstituut uitgenodigd.
Per 1 januari 2015 geldt de ‘Regeling individualisering van de opleidingsduur’. Als aios kun je in aanmerking komen voor verkorting van de opleidingsduur. Dit wordt gebaseerd op de competenties die je daadwerkelijk hebt ontwikkeld. De instituutsopleider besluit over een eventuele verkorting. Voor specifieke vragen neem je contact op met één van de opleidingsinstituten. Als op basis van je sollicitatie blijkt dat vrijstelling relevant is voor je, krijg je van het opleidingsinstituut tijdig een uitnodiging om dit te bespreken.
Nee, voor de selectie wordt een objectieve en gestandaardiseerde methode gehanteerd. Er bestaat geen relatie tussen het aantal geschikte kandidaten en het aantal opleidingsplaatsen. De selectie- en plaatsingsprocedure zijn twee aparte opeenvolgende procedures.
Nee, overplaatsing is niet mogelijk.
Nee, ruilen is niet mogelijk.
Als je voor het eerst solliciteert, kun je je voorkeuren invullen in de sollicitatiemodule. Na het insturen van je sollicitatie kun je je voorkeuren – tot de datum die in de planning (zie hiervoor het tabblad Planning) vermeld staat – alleen nog wijzigen door een verzoek in te dienen. Stuur hiervoor een e-mail naar support@sogeon.nl.
Ja, geschikt bevonden betekent dat je de selectie voor de opleiding (profiel) arts M&G met goed resultaat hebt afgerond. Je bent pas aangenomen wanneer je een opleidingsplek krijgt toegewezen, deze accepteert en de werkgever (SBOH) een arbeidsovereenkomst met je sluit.
Reeds toegewezen kandidaten die wegens medische redenen niet kunnen starten op hun opleidingsplek, worden meegenomen naar de volgende plaatsingsronde waar zij opnieuw een opleidingsplek toegewezen krijgen. Zij mogen dus later starten bij het instituut en hoeven dus niet opnieuw de selectieprocedure in.
Als je een opleidingsplaats toegewezen hebt gekregen en je trekt je terug als kandidaat, dan wordt dit beschouwd als een weigering. Dit betekent dat daarna nog één keer wordt toegewezen. Als je je uit de procedure terugtrekt terwijl de selectieprocedure gesloten is, word je uitgesloten en kun je opnieuw solliciteren in de volgende aanmeldperiode.
Je mag de toegewezen plaats één keer weigeren. Je wordt vervolgens opnieuw toegewezen. Weiger je dan nog een keer, dan word je uitgesloten van deze plaatsingsronde en dien je in de volgende aanmeldperiode opnieuw te solliciteren.
Nee, dit is niet zeker. SOGEON behoudt zich het recht voor om hiervan af te wijken. Vanzelfsprekend wordt hier wel zo veel mogelijk rekening mee gehouden. Alle geschikte kandidaten hebben evenveel kans om geplaatst te worden op de opleidingsinstelling van hun eerste voorkeur.
Ga hiervoor naar de kaart met een overzicht van alle opleidingsinstellingen (te vinden onder het tabblad ‘Opleidingsplaatsen’).
In het sollicitatieformulier kun je zes voorkeuren opgeven. Je kunt hiervoor kiezen uit een lijst met opleidingsinstellingen (te vinden onder het tabblad ‘Opleidingsplaatsen’).
Dat kan niet. Reden is dat de opleidingsinstituten zijn verbonden met de opleidingsinstellingen. Dit is regionaal ingedeeld. Je keuze voor een opleidingsinstelling betekent impliciet ook een keuze voor een opleidingsinstituut.
Als je de sollicitatieprocedure met succes hebt doorlopen en dus geschikt bent bevonden voor de opleiding, ga je automatisch mee in de plaatsingsprocedure.
Het geschikt bevonden worden voor het volgen van de opleiding staat los van de toewijzing aan een opleidingsinstelling. Er bestaat geen relatie tussen het aantal geschikte kandidaten en het aantal opleidingsplaatsen. De selectie- en plaatsingsprocedure zijn twee aparte opeenvolgende procedures.
Hieraan is geen limiet gesteld.
Het is toegestaan om aan toekomstige selectierondes deel te nemen. Geef aan wat je gedaan hebt met de feedback die je hebt opgevraagd naar aanleiding van een eerdere afwijzing na het interview.
Zie voor meer informatie het privacy statement.
De leden van de selectiecommissie, de beraadvoorzitter van een instituut en de hoofden van de opleidingsinstituten.
Zie het tabblad Planning op deze website. SOGEON informeert alle kandidaten over de uitslag van de selectieprocedure ná uitvoering van de plaatsingsprocedure. Niet geschikt bevonden kandidaten kunnen een toelichting op de reden van afwijzing downloaden.
Ook zonder relevante werkervaring maak je kans om geschikt bevonden te worden. De opleiding is een complete opleiding, waarin je wordt opgeleid tot (profiel)arts M&G na het behalen van je artsendiploma. Wel is het van belang dat je goed kunt aantonen waarom je voor dit vak kiest. Je geeft dus zowel een onderbouwing van je keuze voor de opleiding als van je keuze voor het vak.
Dit wordt besloten op basis van je motivatie, cv, beheersing van de Nederlandse taal en het verloop van het STARR-interview. Na de interviews is er een beraad met de leden van de selectiecommissie. In het beraad worden de resultaten van de interviews besproken, hieruit volgt een advies aan de hoofden van de opleiding of de sollicitant geschikt wordt bevonden voor de opleiding (profiel) arts M&G of niet.
Je meldt dit tijdens het interview. Vaak helpt het benoemen al om jezelf te kunnen herpakken.
Elk interview wordt afgenomen door drie leden van de selectiecommissie (een opleider van het opleidingsinstituut, een praktijkopleider en een aios).
Tijdens het interview krijg je de vraag om (praktijk)voorbeelden te noemen die inzicht geven in hoe je in het recente verleden hebt gehandeld en hoe je daarop terugkijkt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de STARR-methode. Dit betekent dat uit de voorbeelden die je kiest duidelijk moet worden:
- wat de situatie (S) was;
- wat je taak (T) was;
- hoe je gehandeld hebt (A van ‘actie’);
- wat het resultaat (R) was;
- hoe je erop terug kijkt (R van ‘reflectie’).
Naast de competenties die uitgevraagd worden, is het belangrijk dat je je motivatie voor het vak aan kunt tonen.
Neem contact op met SOGEON via het e-mailadres support@sogeon.nl en informeer of je het interview op een ander moment kunt inhalen.
Op de website vind je onder het tabblad Planning de periode waarin de STARR-interviews plaatsvinden. Sollicitanten die op basis van hun sollicitatie worden uitgenodigd voor het vervolg van de selectieprocedure, krijgen van SOGEON bericht over de exacte datum waarop zij verwacht worden.
Meer informatie vind je onder het tabblad Planning.
Nee, over de uitslag wordt niet nader gecorrespondeerd. Indien je bent afgewezen op je brief, dan is dit op grond van één of meerdere van onderstaande criteria:
- Motivatie voor het werkveld/opleiding (profiel) arts M&G
- CV passend bij het werkveld/opleiding (profiel) arts M&G
- Beheersing Nederlandse taal
- Reflectie op eerdere afwijzing op het STARR-interview
In je sollicitatiebrief licht je je motivatie toe en, indien van toepassing, reflecteer je op een eerdere afwijzing (naar aanleiding van het STARR-interview). Het kunnen aantonen hoe je een vak hebt verkend is een pré.
Een algemene aanhef volstaat: ‘Geachte voorzitter van de selectiecommissie’.
Ja, je dient een cv in te voegen en het aanmeldingsformulier volledig in te vullen.
Nee, dit is niet mogelijk.
Nee, dit is niet mogelijk.
Ja, dat is noodzakelijk. Je inschrijving als basisarts in het BIG-register is vijf jaar geldig. Je krijgt tijdig bericht van het BIG-register wanneer je je inschrijving als basisarts moet verlengen. Wanneer je je inschrijving niet verlengt, wordt je inschrijving als basisarts in het BIG-register doorgehaald. De regelgeving bepaalt dat voor de inschrijving als aios in het opleidingsregister van de RGS een inschrijving als basisarts in het BIG-register nodig is. Zonder inschrijving in het opleidingsregister van de RGS en het BIG-register ben je formeel niet in opleiding en kun je geen handelingen verrichten. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van BIG-register.
Nee, dit is niet mogelijk. Als je nu solliciteert, dan solliciteer je voor de opleiding die start over een halfjaar. Je dient op die startdatum te kunnen beginnen.
Ja, dat kan. Let wel, om te kunnen solliciteren dien je uiterlijk acht weken voor de start van de opleiding te beschikken over een erkend diploma voor basisarts.
Neem contact op met het secretariaat van SOGEON, via het e-mail adres support@sogeon.nl.
Als je eerder hebt gesolliciteerd, is het belangrijk dat je reflecteert op de reden van je afwijzing. Ook beschrijf je wat je hieraan hebt gedaan.
Als praktijkopleider wordt je inzet – per aios die je begeleidt – vergoed tot zes uur per week. De SBOH verrekent jouw inzet en de opbrengst van de aios met de opleidingsinstelling. De tarieven zijn vastgesteld door de SBOH, na overleg met GGDGHOR NL en ActiZ, en worden vastgelegd in mantelovereenkomsten tussen SBOH en GGDGHOR NL en SBOH en ActiZ.
De SBOH betaalt jouw inzet – per aios die je begeleidt – voor zes uur per week. Van deze vergoeding houdt de SBOH per maand overigens wel een bedrag in dat is bedoeld voor de opleiding van praktijkopleiders.
Als je opleider wil worden van een aios in de eerste fase van de opleiding moet je minimaal drie jaar een profielregistratie hebben in het betreffende profiel. Ook moet je minimaal zestien uur per week binnen een erkende opleidingsinstelling werken. Wil je opleider worden van een aios in de tweede fase van de opleiding, dan moet je minimaal twee jaar een BIG-registratie als arts M&G hebben en minimaal zestien uur per week werkzaam zijn bij een erkende opleidingsinstelling. Daarnaast moet je de nieuwe ‘Basisscholing voor opleiders sociale geneeskunde’ volgen. Klik hier voor meer informatie over deze scholing.
Als je al een erkenning hebt als opleider, hoef je de basisscholing niet opnieuw te volgen. Wel moet je jaarlijks het vervolgtraject doorlopen. Dit traject bestaat elk jaar uit twee contactdagen (twaalf uur), deelname aan intervisie voor opleiders en zes uur deelname aan activiteiten op het gebied van ontwikkeling/kwaliteitsborging van de opleiding. Klik hier voor meer informatie over deze scholing.
Jazeker, ook na 1 januari 2019 gelden de regels van het College voor Geneeskundig Specialisten (CGS) voor de erkenning van opleidingsinstellingen. Klik hier voor meer informatie over de regelgeving.
Voor aios die in 2019 starten met de eerste fase van de opleiding geldt het nieuwe curriculum. Bij een fulltime aanstelling start de aios in het eerste jaar van de eerste fase met een opleidingsperiode van negen maanden. Daarna volgt de aios een stage van drie maanden buiten de publieke gezondheidszorg. De opleidingsinstelling hoeft deze stage niet zelf te regelen en is ook niet verantwoordelijk voor de begeleiding bij deze stage. Het opleidingsinstituut (NSPOH of TNO) zorgt voor plaatsing in deze externe (klinische) stage.
Vervolgens wordt de aios voor een opleidingsperiode van zes maanden geplaatst bij een nieuwe opleidingsinstelling met een erkenning voor het profiel. Daarna volgt een stage Maatschappij & Gezondheid die drie maanden duurt en waarin de verbreding wordt gezocht. De eerste fase wordt afgesloten met een keuzestage van drie maanden passend bij het betreffende profiel.
De tweede fase is profieloverstijgend en bestaat uit twee leerperiodes van negen maanden en twee stages van drie maanden. Bij de stages gaat het om één stage Maatschappij & Gezondheid en één keuzestage. Gedurende de hele tweede fase doet de aios een academische stage bij een universiteit.
De opleidingsinstelling betaalt alleen voor de valuteerbare arbeid van de aios. Dit is de productie die de instelling van de aios kan verwachten, zoals JGZ-spreekuren, de afhandeling van infectieziekten of tuberculosemeldingen en advisering bij milieuvragen.
De inzet van de opleider wordt vergoed tot zes uur per week. De SBOH verrekent de inzet van de opleider en de opbrengst van de aios met de opleidingsinstelling. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat een eerstejaars aios minder productief is dan een aios in het tweede of volgende jaar.
De tarieven zijn vastgesteld door de SBOH, na overleg met GGDGHOR NL en ActiZ, en worden vastgelegd in mantelovereenkomsten tussen SBOH en GGDGHOR NL en SBOH en ActiZ.
Omdat ook een arts in opleiding productie levert, is door het ministerie van VWS bepaald dat hiervoor moet worden betaald. De opleidingsinstelling betaalt alleen tijdens de opleidingsperiodes van negen en/of zes maanden, en dus niet voor de kortere stages van drie maanden zoals de M&G-stage of de keuzestage.
De SBOH betaalt de inzet van opleiders voor zes uur per week. Van deze vergoeding houdt de SBOH per maand een bedrag in dat is bedoeld voor de opleiding van de opleiders.
Artsen die opleider willen worden van een aios eerste fase moeten minimaal drie jaar een profielregistratie hebben in het betreffende profiel. Ook moeten zij minimaal zestien uur per week binnen een erkende opleidingsinstelling werken. Artsen die opleider willen worden van een aios tweede fase moeten minimaal twee jaar een BIG-registratie als arts M&G hebben en minimaal zestien uur per week werkzaam zijn bij een erkende opleidingsinstelling. Daarnaast moet een arts die opleider wil worden de nieuwe ‘Basisscholing voor opleiders sociale geneeskunde’ volgen. Klik hier voor meer informatie over deze scholing.
Opleiders die al een erkenning hebben als opleider hoeven de basisscholing niet opnieuw te volgen. Wel moeten zij jaarlijks het vervolgtraject doorlopen. Dit traject bestaat jaarlijks uit twee contactdagen (twaalf uur), deelname aan intervisie voor opleiders en zes uur deelname aan activiteiten op het gebied van ontwikkeling/kwaliteitsborging van de opleiding. Klik hier voor meer informatie over deze scholing.
De kandidaat-aios solliciteert bij de landelijke selectiecommissie en geeft hierbij een voorkeur aan voor een opleidingsinstelling. Is de aios eenmaal geselecteerd, dan plaatst SOGEON de aios bij een van de opleidingsinstellingen. Hierbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de voorkeur van de aios en een landelijke spreiding. SOGEON behoudt zich het recht voor af te wijken van de opgegeven voorkeuren van een kandidaat.
Vervolgens vindt er een matchingsgesprek plaats met de opleidingsinstelling. Blijkt er geen goede match te zijn, dan kan een van de partijen zich terugtrekken. Er is dan echter geen garantie dat er een andere aios beschikbaar is die wel bij de opleidingsinstelling geplaatst kan worden.
We kunnen nog geen toezeggingen doen dat iedere opleidingsinstelling die opleidingsplaatsen aanbiedt ook daadwerkelijk een aios krijgt toegewezen. Dit hangt af van de vraag en het aanbod.
Als de profielarts wordt geselecteerd door de landelijke selectiecommissie, kan hij/zij de tweede fase gewoon volgen bij de opleidingsinstelling, mits de arts uiterlijk in 2022 start met de tweede fase. Mocht de selectiecommissie de kandidaat afwijzen, dan kan deze arts niet aan de opleiding beginnen.
Artsen die in 2018 de eerste of tweede fase van de opleiding doorlopen en van wie de opleiding doorloopt in 2019 maken gebruik van de overgangsregeling en blijven in dienst van hun huidige werkgever.
Profielartsen die werkzaam zijn bij een GGD of JGZ-organisatie met een opleidingserkenning en die uiterlijk in 2022 starten met de tweede fase kunnen ook gebruikmaken van de overgangsregeling. Zij moeten solliciteren bij de landelijke selectiecommissie, maar blijven – eenmaal geselecteerd – in dienst van hun huidige werkgever.
Basisartsen die werkzaam zijn bij een GGD of JGZ-organisatie en die vanaf 2019 de opleiding tot arts Maatschappij & Gezondheid willen volgen, moeten solliciteren bij de landelijke selectiecommissie. Zij komen na selectie voor de duur van de opleiding in dienst bij de SBOH. Er is echter geen garantie dat zij de opleiding bij hun huidige werkgever kunnen volgen. Hun werkgever kan wel een terugkeergarantie afspreken, maar dat is niet verplicht.
Voor deze artsen verandert er bijna niets. Zij kunnen hun opleiding afmaken bij hun huidige opleidingsinstelling en blijven daar ook in dienst. Het enige dat verandert is het feit dat de subsidie via de SBOH aan de opleidingsinstelling wordt betaald. De kosten van het instituut worden hier dan vanaf getrokken.
Ja, ook deze artsen moeten solliciteren bij de landelijke selectiecommissie. Zij kunnen wel gebruikmaken van de overgangsregeling. Dit betekent dat ze na selectie in dienst blijven bij hun huidige werkgever en daar ook de praktijkopleiding volgen. Voorwaarde is dat ze uiterlijk in 2022 van start gaan met de tweede fase tot arts M&G.
Ja, ook basisartsen met een dienstverband bij een opleidingsinstelling solliciteren bij de landelijke selectiecommissie. Na selectie komen zij in dienst bij de SBOH. Indien mogelijk worden ze daarna geplaatst bij hun huidige werkgever, maar dit is geen garantie. De aios krijgen op kosten van de SBOH een salarisgarantieregeling en een salarisperspectiefregeling voor de duur van hun opleiding. De huidige werkgever kan een terugkeergarantie geven, maar dat is niet verplicht.
Nee. In 2019 gaan we wel van start met een nieuw curriculum, maar dat is nog steeds ingedeeld in het 2-fasenmodel. De discussie over de 4-jarige opleiding loopt nog tussen de wetenschappelijke verenigingen, verenigd in de KAMG, en het veld.
Ja, dat kan tot 2022. De tweede fase wordt langzaam aangepast aan het nieuwe curriculum: in 2021 is ook deze fase geheel vernieuwd.
Het ministerie van VWS stelt het aantal op te leiden artsen vast. Dit doet het ministerie op basis van de adviezen van het Capaciteitsorgaan. Voor 2020 is het volgende aantal opleidingsplaatsen vastgesteld:
Wil je aios M&G worden, dan kun je online solliciteren naar een opleidingsplaats. Meer informatie over de sollicitatieprocedure vind je hier.
Kijk voor de start van de selectieprocedure onder het tabblad Planning bij het menu-onderdeel ‘Solliciteren’. Solliciteer nu naar een opleidingsplek!
Na selectie word je door het opleidingsinstituut geplaatst bij een opleidingsinstelling, waar je in de praktijk wordt opgeleid. Hierbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met je eigen wensen. Je treedt niet in dienst bij de opleidingsinstelling, maar bij de SBOH.
Om in aanmerking te komen voor de opleiding, heb je een BIG-registratie als basisarts nodig. Daarnaast hanteert de selectiecommissie een aantal selectiecriteria. Kijk daarvoor onder het tabblad Selectieprocedure bij het menu-onderdeel ‘Solliciteren’.
Ja, als basisarts met een dienstverband bij een erkende opleidingsinstelling moet je solliciteren bij de landelijke selectiecommissie. Na selectie kom je in dienst bij de SBOH. Er is geen garantie dat je de opleiding bij je huidige werkgever kunt volgen. Wel krijg je een salarisgarantieregeling en een salarisperspectiefregeling voor de duur van de opleiding op kosten van de SBOH.
Bij de plaatsing wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de voorkeur van de aios voor een bepaalde regio. We kunnen niet garanderen dat voorkeur en plaatsingsregio altijd overeenkomen.
De opleiding bestaat uit twee fases die elk twee jaar duren. In de eerste fase word je opgeleid tot profielarts in een van de volgende profielen: jeugdarts, arts tuberculosebestrijding, arts infectieziektebestrijding, forensische geneeskunde of arts medische milieukunde.
In het eerste jaar van de eerste fase begin je – bij een fulltime aanstelling – met een opleidingsperiode van negen maanden. Daarna volg je gedurende drie maanden een stage buiten de publieke gezondheidszorg in een aanpalend klinisch specialisme. Dan volgt er een opleidingsperiode van zes maanden bij een opleidingsinstelling en een stage M&G van drie maanden waarin je de verbreding zoekt. Je sluit de eerste fase af met een keuzestage die drie maanden duurt.
De tweede fase van de opleiding tot arts M&G is profieloverstijgend en bestaat uit twee leerperiodes van negen maanden en twee stages van drie maanden. Bij de stages gaat het om één stage M&G en één keuzestage. Gedurende de hele tweede fase doe je een academische stage bij een universiteit. Deze heeft de omvang van gemiddeld één dag per week.
Nee, na afronding van de eerste fase van de opleiding tot arts M&G, solliciteer je opnieuw bij de landelijke selectiecommissie voor plaatsing in de tweede fase van de opleiding. Wanneer je over een geldige geschiktheidsbeoordeling beschikt, afgegeven door TNO of NSPOH, kun je deze uploaden tijdens je sollicitatie en is een verkorte selectieprocedure van toepassing.
Als aios ben je vanaf 1 januari 2019 niet meer in dienst van de instelling waar je je opleiding volgt, maar bij de SBOH. Als je de opleiding tot arts Maatschappij & Gezondheid wilt volgen, solliciteer je bij een landelijke selectiecommissie. Stichting SOGEON plaatst je bij een geschikte opleidingsinstelling.
Was je vóór 1 januari 2019 (al) aios M&G of profielarts, dan geldt er een overgangsregeling. Volg je op dit moment de eerste of tweede fase van de opleiding, dan maak je de opleidingsfase af bij je huidige werkgever volgens de huidige opleiding. Werk je als profielarts bij een erkende opleidingsinstelling en start je uiterlijk in 2022 met de tweede fase, dan solliciteer je wel bij de landelijke selectiecommissie. Eenmaal geselecteerd kun je in dienst blijven van je huidige werkgever en volg je hier – indien mogelijk – ook de opleiding.
Als je in 2018 de eerste of tweede fase van de opleiding tot arts M&G volgde, ga je door met het bestaande curriculum.
Ben je na 1 januari 2019 van start gegaan met de eerste fase van de opleiding, dan volg je het nieuwe curriculum dat is vastgesteld door de koepelvereniging KAMG in samenspraak met de opleidingsinstituten NSPOH en TNO. Dit betekent dat je in het eerste jaar van de eerste fase – bij een fulltime aanstelling – begint met een opleidingsperiode van negen maanden. Daarna volg je gedurende drie maanden een stage buiten de publieke gezondheidszorg. Dan volgt er een stage M&G van drie maanden waarin je de verbreding zoekt, gevolgd door een opleidingsperiode van zes maanden bij een (andere) opleidingsinstelling. Je sluit de eerste fase af met een keuzestage die drie maanden duurt.
De tweede fase bestaat uit twee leerperiodes van negen maanden en twee stages van drie maanden. Bij de stages gaat het om één stage M&G en één keuzestage. Gedurende de hele tweede fase doe je een academische stage bij een universiteit. De verandering van de tweede fase wordt in 2021 ingezet.
Omdat de instroom van artsen in de opleiding Maatschappij & Gezondheid (M&G) niet voldoende is om aan de behoefte aan opgeleide artsen in het werkveld te voldoen, heeft het ministerie van VWS in 2017 besloten om een aantal vernieuwingen in gang te zetten. Eén van deze vernieuwingen is dat aios Maatschappij & Gezondheid met ingang van 1 januari 2019 in dienst komen van één werkgever, de SBOH. Dit wordt ook wel landelijk werkgeverschap genoemd. Het grote voordeel is dat aios tijdens hun opleiding in en van meerdere opleidingssituaties kunnen leren. De verandering heeft betrekking op de profielen jeugdgezondheidszorg, infectieziektebestrijding, tuberculosebestrijding, forensische geneeskunde en medische milieukunde, en de hierbij horende tweede fase.
Het ministerie van VWS, de wetenschappelijke verenigingen en de opleidingsinstituten NSPOH en TNO hopen op deze manier te bereiken dat de opleiding aantrekkelijker wordt voor jonge artsen, en dat dit hen motiveert voor de sociale geneeskunde te kiezen.
Ben je na 1 januari 2019 aan je opleiding begonnen, dan ga je een dienstverband aan met de SBOH.
Als je in 2018 met de eerste of tweede fase van de opleiding bent begonnen, hoef je niet te solliciteren en kun je de opleiding afmaken bij je huidige werkgever.
Ben je op dit moment werkzaam als profielarts bij een erkende opleidingsinstelling en start je uiterlijk in 2022 met de tweede fase, dan moet je wel solliciteren bij de landelijke selectiecommissie. Als je wordt geselecteerd en je hebt een schriftelijke afspraak met je werkgever om vanuit je dienstverband de opleiding te mogen volgen, kun je dienst blijven van je huidige werkgever.
Ja, dat kan. Let wel, om te kunnen solliciteren dien je uiterlijk acht weken voor de start van de opleiding te beschikken over een erkend diploma voor basisarts.
Aios M&G die op 1 januari 2019 aan hun opleiding zijn begonnen, zijn niet meer in dienst van hun opleidingsinstelling. In plaats daarvan hebben ze een dienstverband met de SBOH.
Als je in 2018 met de eerste of tweede fase van de opleiding bent begonnen, hoef je niet te solliciteren en kun je de opleiding afmaken bij je huidige werkgever. Ben je op dit moment werkzaam als profielarts bij een erkende opleidingsinstelling en start je uiterlijk in 2022 met de tweede fase, dan moet je wel solliciteren bij de landelijke selectiecommissie. Als je wordt geselecteerd en je hebt een schriftelijke afspraak met je werkgever om vanuit je dienstverband de opleiding te mogen volgen, kun je in dienst blijven van je huidige werkgever.
Neem contact op met het secretariaat van SOGEON, via het e-mail adres support@sogeon.nl.
Als je in 2018 de eerste of tweede fase van de opleiding bent gaan volgen en je opleiding loopt dit jaar door , dan maak je gebruik van de overgangsregeling: je blijft in dienst van je huidige werkgever.
Werk je als profielarts bij een GGD of JGZ-organisatie met een opleidingserkenning en start je uiterlijk in 2022 met de tweede fase, dan maak je ook gebruik van de overgangsregeling. Je solliciteert bij de landelijke selectiecommissie, maar blijft – eenmaal geselecteerd – in dienst van je huidige werkgever.
Ben je als basisarts werkzaam bij een GGD of JGZ-organisatie en wil je de opleiding tot arts Maatschappij & Gezondheid volgen, dan solliciteer je bij de landelijke selectiecommissie. Na selectie kom je voor de duur van je opleiding in dienst bij de SBOH. Er is echter geen garantie dat je de opleiding bij je huidige werkgever kunt volgen. Je werkgever kan wel een terugkeergarantie met je afspreken, maar dat is niet verplicht.
Als je in 2018 de eerste of tweede fase van de opleiding volgt, hoef je niet te solliciteren en kun je je opleidingsfase afmaken bij je huidige werkgever. Er verandert voor jou dan niets.
Werk je als profielarts bij een erkende opleidingsinstelling en start je uiterlijk in 2022 met de tweede fase van de opleiding tot arts M&G, dan solliciteer je bij de landelijke selectiecommissie. Als je wordt geselecteerd, blijf je in dienst van je huidige werkgever en volg je hier ook je opleiding. Tenzij je juist bij een andere opleidingsinstelling de tweede fase wil volgen. In dat geval plaatst het opleidingsinstituut je bij een passende opleidingsinstelling. Het kan dan wel zo zijn dat je voor de duur van je opleiding in dienst treedt bij de SBOH.
Als je in 2018 de eerste of tweede fase van de opleiding volgde, ga je door met het huidige curriculum.
Ben je in 2019 van start gegaan met de eerste fase van de opleiding, dan volg je het nieuwe curriculum dat is vastgesteld door de koepelvereniging KAMG in samenspraak met de opleidingsinstituten. Dit betekent dat je in het eerste jaar van de eerste fase – bij een fulltime aanstelling – begint met een opleidingsperiode van negen maanden. Daarna volg je gedurende drie maanden een stage buiten de publieke gezondheidszorg. Dan volgen er een opleidingsperiode van zes maanden bij een andere opleidingsinstelling en een stage M&G van drie maanden waarin je de verbreding zoekt. Je sluit de eerste fase af met een keuzestage die drie maanden duurt. De tweede fase bestaat uit twee leerperiodes van negen maanden aan een opleidingsinstelling en twee stages van drie maanden. Bij de stages gaat het om één stage M&G en één keuzestage. Gedurende de hele tweede fase doe je een academische stage bij een universiteit. De verandering van de tweede fase wordt in 2021 ingezet.
De nieuwe subsidieregeling is een voortzetting van de oude regeling, maar verloopt via 1 januari 2019 via de SBOH. Het salaris van aios, de kosten van het onderwijsinstituut en de kosten voor de inzet van praktijkopleider worden dan via de SBOH gefinancierd.
Voor de profielen jeugdgezondheidszorg, infectieziektenbestrijding, medische milieukunde en tuberculosebestrijding bestaat sinds 2008 een subsidieregeling. Sinds 2011 is daar de tweede fase vanuit die profielen bijgekomen. Met ingang van 1 januari 2019 valt ook het profiel forensische geneeskunde onder de regeling. De subsidieregeling geldt niet voor de M&G-profielen beleid en advies, sociaal medische indicatiestelling en advisering en donorgeneeskunde.
Als je in 2018 de eerste of tweede fase van de opleiding volgt, hoef je niet te solliciteren en kun je de opleidingsfase afmaken bij je huidige werkgever.
Werk je op dit moment als profielarts bij een erkende opleidingsinstelling en start je uiterlijk in 2022 met de tweede fase, dan moet je wel solliciteren bij de landelijke selectiecommissie. Als je wordt geselecteerd, blijf je in dienst van je huidige werkgever.
Profielartsen die werkzaam zijn bij een GGD of JGZ-organisatie met een opleidingserkenning en die uiterlijk in 2022 starten met de tweede fase kunnen de opleiding, als de werkgever akkoord is, bij hun huidige werkgever volgen. Dit betekent ook dat je in dienst kunt blijven bij je huidige werkgever. Bewijslast hiervoor wordt geupload tijdens het solliciteren. Wel solliciteer je bij de landelijke selectiecommissie.
Voor meer informatie over je salaris verwijzen we je naar de SBOH: www.sboh.nl.