Waarom kiezen voor donorgeneeskunde?

Leonie Abbink is aios donorgeneeskunde en werkt bij Stichting Matchis. Waarom koos zij voor de donorgeneeskunde?

Leonie: ‘Als donorarts werk ik op het snijvlak van publieke gezondheidszorg en de curatieve zorg. Ik vind het mooi dat deze twee werelden samenkomen in mijn dagelijkse werk.’

Altruïsme

‘Bijzonder aan het vak vind ik dat ik werk met donoren die belangeloos hun lichaamsmateriaal willen doneren. Het is puur altruïstisch: ze willen iets goeds betekenen voor een patiënt die ze zelf niet eens persoonlijk kennen. Dit aspect van de donorgeneeskunde vind ik erg bijzonder en belangrijk om te bewaken.’

Ethische discussie

‘Ook de maatschappelijke en ethische discussies die met het vak gepaard gaan, vind ik erg interessant. Hoe kijk jij naar donatie bij leven of na de dood? En waar komt dat vandaan? Iedereen heeft er eigenlijk wel een gevoel bij of een mening over en daar praat ik graag over met mensen.’

Meer weten over de opleiding en het vak van de donorarts? Ga naar artsmg.nl/donorarts-opleiding of meld je aan voor de online speeddate met de donorarts op 29 mei

2024-05-16T08:55:39+00:00