Vernieuwde opleiding forensisch arts

De opleiding forensische geneeskunde is sinds 2022 een zelfstandige driejarige profielopleiding die (basis)artsen opleidt tot forensisch arts. Na het afronden van de opleiding kan je als forensisch arts geregistreerd worden in het profielregister als forensisch arts KNMG.

Het vak van de forensisch arts

De forensisch arts werkt op het snijvlak van de gezondheidszorg en de wereld van Politie en Justitie. Je werkt samen met gemeenten, politie, justitie en medisch experts en zorgt voor een objectieve medische blik. Je dient als forensisch arts een groot gemeenschappelijk belang: je levert een bijdrage aan het recht, de openbare orde en de publieke gezondheid. Een afwisselend en avontuurlijk vak. Meer informatie en inspiratie vind je op www.kiesvoorforensischegeneeskunde.nl.

De opleiding

De driejarige opleiding bestaat uit een praktijk deel en een cursorisch deel. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding tot forensisch arts volgen. Lees meer over de opleiding.

Sollicitatieproces

Het sollicitatieproces wordt gecoördineerd en gefaciliteerd door SOGEON. Online solliciteren kan tijdens de volgende sollicitatieronde – vanaf 1 augustus – via de online sollicitatiemodule van SOGEON, via artsmg.nl/solliciteren.

Voor de opleiding forensische geneeskunde is gekozen om in regionale samenwerkingsverbanden op te leiden. Per regio zijn één of twee instellingen aanspreekpunt voor de opleiding. Als je solliciteert en je geeft je voorkeur op voor een opleidingsinstelling, dan kan het zijn dat je gedurende de desbetreffende praktijkperiode bij meerdere GGD’en in de regio werkzaam bent. Bekijk de indeling van de opleidingsregio’s.

Online inloopspreekuur

Wil je meer weten over de ontwikkelingen rondom de opleiding Forensische Geneeskunde of heb je vragen? Mail dan naar fg@nspoh.nl.


Voorheen viel de opleiding Forensische Geneeskunde (FG) onder het profiel arts M+G. Waarbij je eerst de tweejarige profielopleiding tot forensisch arts kon volgen en daarna door kon stromen naar de 2e fase opleiding arts M+G. Omdat de forensisch arts beschikt over heel specifieke kennis en kunde, diende het Forensisch Medisch Genootschap (FMG) een voorstel in voor een zelfstandige profielopleiding forensische geneeskunde bij het College Geneeskundige Specialismen (CGS). Eind 2021 werd het voorstel gehonoreerd en vanaf nu is de nieuwe en zelfstandige opleiding officieel van kracht.


Lees ook:

2022-06-21T15:42:12+00:00