Terugblik SOGEON congres 2023

28 september 2023 | Woensdag 20 september 2023 werd in opdracht van SOGEON door de NSPOH en TNO het jaarlijkse SOGEON congres georganiseerd. Voor alle opleiders arts M+G en forensische geneeskunde. Het thema van dit jaar: Voor anker.

Het congres bood voor beginnende én ervaren opleiders een scala van lezingen, parallelsessies en discussies. Het doel? Elkaar uitdagen om kritisch, onderzoekend en nieuwsgierig op je eigen rol te reflecteren.

Tipje van de sluier

In zijn welkomstspeech gaf Milo Vedder (directeur SOGEON) alvast een tipje van de sluier over de aanstaande promotiecampagne voor artsen buiten het ziekenhuis. Inmiddels is de campagne The Next Level Dokter gelanceerd door de minister van VWS. Komende tijd gaan we hier nog veel meer over horen!

240 deelnemers

Meer dan 240 deelnemers gingen aan de slag met onderwerpen als een veilig leerklimaat, creatieve werkvormen bij het begeleiden van een aios, en regels rondom langdurig verzuim en begeleiding van een aios die re-integreert.


“It takes a team to raise an aios”

Karien Wielaart-Oomen, (arts M+G, instituutsopleider TNO en bestuurslid SOGEON) gaf samen met collega’s een workshop ‘Samen aan het roer: opleiden met meerdere opleiders’. Haar uitgangspunt? “It takes a team to raise an aios”.

Karien: ‘Als je een aios opleidt, doe je dat nooit alleen als praktijkopleider. Alle teamleden om een aios heen dragen bij aan de opleiding van een aios en elk teamlid heeft zijn eigen inhoudelijke kennis en vaardigheden. Daarin speelt een vakinhoudelijke collega een grote rol, maar een aios kan net zoveel leren van bijvoorbeeld een verpleegkundige die net op een andere manier naar clienten kijkt. Bovendien moet een aios ook niet-vakspecifieke competenties leren die je in je werk nodig hebt. Zoals communicatie, samenwerken, conflict hanteren, probleem oplossen, flexibiliteit. Van elke collega zul je als aios iets leren.’

We blikken terug op een prachtige 3e editie van het Sogeon Congres.

 

2023-10-05T15:28:19+00:00