Landelijk werkgeverschap arts M+G biedt positief leerklimaat

Aios en supervisors zijn positief over het leerklimaat van de medische vervolgopleiding tot arts M+G (1e fase). Dat blijkt uit het onderzoek van aios arts M+G Tessa de Wit.

Landelijke werkgever

Sinds 2019 zijn aios arts M+G (1e fase) in dienst bij één landelijke werkgever, de SBOH. Hierdoor kunnen aios praktijkleerperiodes en stages bij verschillende opleidingsinstellingen volgen. Voorheen konden alleen opleidingsinstellingen zelf een kandidaat voorstellen, kwamen aios bij die instelling in dienst en volgden ze hun hele opleiding op dezelfde werkplek.

Positief

Tessa de Wit onderzocht de impact van deze curriculumverandering op het leerklimaat. De algemene beoordeling van het leerklimaat door aios M + G was positief, met een gemiddelde score van 4,19 op een vijfpuntsschaal. Samenwerking tussen aios scoorde het minst gunstig, vanwege de lage scores op samenwerking tussen profielen. Er waren geen noemenswaardige verschillen in de beleving van aios en supervisors met betrekking tot het leerklimaat.

Opleiding tot arts M+G optimaliseren

Het onderzoek van Tessa is de eerste binnen de onderzoekslijn RIPPLE (Research and Innovation in Public health Practice based Learning) van de NSPOH. RIPPLE verbetert de publieke gezondheidszorg door inzicht te bieden hoe de opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid geoptimaliseerd kan worden.

2022-12-21T13:45:48+00:00