Het vak
Over het vak
Wat doe je als arts infectieziektebestrijding?
Als arts infectieziektebestrijding ben je veelal bezig met de omgeving van de patiënt. Je richt je op het voorkomen van infectieziekten en op bestrijding van uitbraken van besmettelijke ziekten. Je hebt te maken met ziekten die van mens op mens overdraagbaar zijn, zoals hepatitis A, B en C en soa’s, en met ziekten die dieren op mensen kunnen overdragen, zoals salmonella en Q-koorts. Je stelt geen diagnose bij de patiënt, maar je bent juist bezig met de mogelijke risico’s voor de omgeving.
Als arts infectieziektebestrijding zorg je voor goede voorlichting en preventief beleid, mede door overleg met collega’s uit de kliniek, overheden en andere betrokkenen. Bij (grootschalige) interventies geef je aan wanneer en op welke schaal er ingegrepen moet worden om uitbraak of verdere verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen. Je weegt het maatschappelijke belang af tegen het risico voor het individu en vertaalt dat naar beleid. Verder ben je betrokken bij regionaal of landelijk onderzoek.
Putri Hintaran – arts infectieziektebestrijding en arts Maatschappij + Gezondheid in opleiding:
‘Ik werk bij een GGD en heb daar één tot twee dagen in de week dienst als achterwacht. Dan ben ik het aanspreekpunt voor onze verpleegkundigen als zij willen overleggen. Dat kan gaan over bron- en contactonderzoek bij een (meldingsplichtige) infectieziekte, maar ook over vragen van professionals en burgers. Wordt er een infectieziekte gemeld bij de GGD, dan beoordelen wij of er een besmettingsrisico is (risicoanalyse) en maken we beleid voor de nodige maatregelen. Hiervoor hebben we soms andere betrokkenprofessionals nodig.
Verder begeleid ik coassistenten, doe ik onderzoek en schrijf ik beleidsadviezen. Zo kwam er in de regio waar ik werk een melding binnen van poliobesmetting van een laboratoriummedewerker. Die persoon had dat wel gemeld, maar was daarna gewoon naar huis gegaan. Er was toen nog geen beleid voor dit soort besmettingen. Ik heb toen een beleidsvoorstel gedaan, zodat we in de toekomst beter met dit soort incidenten om kunnen gaan.’
Maatschappelijk belang
Als arts infectieziektebestrijding heb je te maken met besmettelijke ziekten en de maatschappelijke aspecten daarvan. Vaak ontstaat rondom infectieziekten sociale onrust, bijvoorbeeld wanneer een scholier overlijdt aan meningokokken. Goede voorlichting is dan essentieel. Als arts infectieziektebestrijding richt je je op de risico’s voor de volksgezondheid. Welk risico is er voor de maatschappij? En welke maatregelen kun je dan nemen? Je levert een onmisbare bijdrage aan het voorkomen van grootschalige uitbraken van ernstige infectieziekten.
Werkgevers
Als arts infectieziektebestrijding werk je vaak in een multidisciplinair team, bijvoorbeeld bij een GGD, bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of in internationaal verband, zoals bij het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook kan je werken bij een universiteit, het ministerie van VWS of een ngo.
Meer informatie
- Kijk op de site van beroepsvereniging NVIB voor meer informatie over het werkveld.
- Lees meer over de opleiding.
- Lees meer over het sollicitatieproces.