Eerste arts M+G in Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Arts maatschappij + gezondheid Marleen Kraaij-Dirkzwager is vanaf september 2021 officieel lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Ze is de eerste arts M+G die toetreedt tot de RVS. ‘Ik vind het een eer om als raadslid bij te mogen dragen aan het beschermen en bevorderen van onze volksgezondheid en de kwaliteit van ons leven.’

Marleen maakt zich in haar werk en in haar nieuwe rol  binnen de RVS sterk voor meer dialoog. Want, zo stelt de arts M+G, een goed gesprek is in elke zorgsituatie belangrijk, maar in crisisomstandigheden is praten en luisteren nóg belangrijker. ‘Dialoog draagt bij aan verbinding en daarmee gezond samenleven. Oprecht contact tussen mensen, op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid,’ aldus Marleen op de website van de RVS.

Marleen volgde haar geneeskundeopleiding aan de Universiteit Maastricht en haar Master in Public aan de London School for Hygiene and Tropical Medicine. Crisisbeheersing loopt als een rode draad door haar carrière. Zo was ze adviseur en onderzoeker bij het Instituut voor Fysieke Veiligheid, werkte ze als arts en coördinator van het medische team voor Artsen zonder Grenzen in Darfur en Zuid-Soedan en op de afdeling Crisisbeheersing en Infectieziekten bij VWS-directie Publieke gezondheid. Ook was ze werkzaam bij RIVM als wetenschappelijk medewerker medische milieukunde en nazorg na rampen. Inmiddels is Marleen vrijgevestigd arts M+G en opleider.

De RVS is een onafhankelijke raad die regering en parlement van adviezen voorziet. De raad bestaat uit 9 leden – waaronder hoogleraar Jet Bussemaker (voorzitter), gynaecoloog Jan Kremer en medisch eticus Hafez Ismaili M’hamdi.

Foto: raadrvs.nl

2021-10-14T09:49:45+00:00