Dertienjarigenprik ook voor jongens

UTRECHT – 21 juni 2019. Als arts Maatschappij & Gezondheid (M&G) heb je met veel maatschappelijk relevante discussies te maken. Neem de HPV-vaccinatie, beter bekend als de dertienjarigenprik. Tot nu wordt deze alleen gegeven aan jonge meiden, maar wat de Gezondheidsraad betreft voortaan ook aan jongens.

Het HPV-virus kan baarmoederhalskanker bij vrouwen veroorzaken, zo was al bekend. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker. Maar het HPV-virus veroorzaakt ook ziektes bij mannen, zoals peniskanker, waaraan jaarlijks dertig mannen overlijden. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad deze week aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis om ook jongens te vaccineren.

Rijksvaccinatieprogramma

Ook wil de raad dat de prik standaard wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Opvallend, want bij de HPV-vaccinatie aan meisjes loopt het niet storm. Veel van deze doelgroep laten deze vaccinatie aan zich voorbijgaan, voornamelijk vanwege angst voor bijwerkingen. Zo zou de prik chronische vermoeidheid, auto-immuunziekten en migraine veroorzaken. Voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad ziet de vaccinatie als zeer veilig en effectief. ‘Het vermindert voorstadia van baarmoederhalskanker met 80 tot 100 procent.’

Meer weten over hoe je als arts M&G met deze kwesties te maken hebt? Kijk op het profiel Arts Infectieziektebestrijding.

2019-07-25T16:21:54+00:00