De opleiding tot jeugdarts

De opleiding tot jeugdarts is bedoeld voor artsen die een bijdrage willen leveren aan het bevorderen van de gezondheid van kinderen van 0 tot 19 jaar. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen. De opleiding bestaat uit twee fases.

Eerste fase

Start je met de eerste fase van de opleiding tot jeugdarts, dan ziet het curriculum er als volgt uit:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden. Je gaat dan aan de slag binnen een opleidingsinstelling, zoals een GGD, of een instelling voor jeugdgezondheidszorg, zoals een Centrum voor Jeugd en Gezin of een thuiszorginstelling.
  • Daarna volg je gedurende drie maanden een stage in een aanpalend klinisch specialisme, zoals kindergeneeskunde of kinder- en jeugdpsychiatrie.
  • Dan volgt er een stage M+G van drie maanden, waarin je de verbreding zoekt.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een opleidingsinstelling.
  • Je sluit de eerste fase af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.

Gedurende de hele eerste fase volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij TNO of NSPOH. Je volgt onderwijs specifiek voor het profiel jeugdarts, bijvoorbeeld over verschillende aspecten van ontwikkeling en opvoeding, lichamelijke ontwikkeling en gezondheidsproblemen, maar ook over leefstijl en communiceren met pubers. Naast het profielonderwijs volg je keuzeonderwijs (op basis van je individuele opleidingsplan) en sociaalgeneeskundig onderwijs, dat is gericht op verbreding binnen de public health. Bij NSPOH volg je het sociaalgeneeskundig onderwijs samen met aios uit andere profielen; bij TNO alleen met aios Jeugdgezondheidszorg.

De opleiding tot jeugdarts is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Tweede fase

De tweede fase leidt op tot arts Maatschappij en Gezondheid. Deze fase is profieloverstijgend en volg je na afronding van de eerste fase. Je hoeft de tweede fase niet dírect na de eerste fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als profielarts. Lees meer over de tweede fase.

Jeugdarts worden? Solliciteer naar een opleidingsplek!

Is je interesse gewekt? Lees meer over het sollicitatieproces.

Meer informatie


Interviews en meer

2021-07-20T12:53:03+00:00