De opleiding tot arts tuberculosebestrijding

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding is bedoeld voor artsen die tuberculose willen opsporen, behandelen en voorkomen. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen. De opleiding bestaat uit twee fases.

Eerste fase

Het curriculum van de eerste fase van de opleiding tot arts tuberculosebestrijding ziet er als volgt uit:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden, waarbij je aan de slag gaat binnen een opleidingsinstelling, bijvoorbeeld een GGD.
  • Daarna volg je gedurende drie maanden een stage in een aanpalend klinisch specialisme, deze vindt plaats op de afdeling longgeneeskunde.
  • Dan volgt er een stage M+G van drie maanden, waarin je de verbreding zoekt. Hierbij kun je denken aan een stage binnen de infectieziektebestrijding of een M+G brede stage bij een organisatie als KNCV, RIVM of gemeente.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een opleidingsinstelling. Voorheen was dit voor de opleiding tot arts tuberculosebestrijding alleen mogelijk in de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar vanaf 2021 kun je deze praktijkperiode ook elders in het land volgen. De plaatsing van de tweede opleidingsperiode wordt niet gecoördineerd door SOGEON, maar door het opleidingsinstituut. Bij de selectiegesprekken wordt dit besproken.
  • Je sluit de eerste fase af met een maand stage bij de medische microbiologie, een maand stage bij een Sanatorium en een maand keuzestage. Deze laatste stage vul je in op basis van je individuele opleidingsplan.

Gedurende de hele eerste fase volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Je krijgt specifiek profielonderwijs, bijvoorbeeld over tuberculosebestrijding, stralingshygiëne en bron- en contactonderzoek. Ook zal het onderwijs voor infectieziektebestrijding, tuberculosebestrijding en medische milieukunde samen kunnen plaatsvinden. Hierbij kan je denken aan risicocommunicatie, crisismanagement en immunologie. De sociaalgeneeskundige onderwijsdagen volg je met deelnemers van alle 1e faseopleidingen M+G bij de NSPOH. Tot slot zijn in het programma 10 keuzeonderwijsdagen opgenomen. Op basis van je leerdoelen worden deze ingevuld en zijn verdiepend of verbredend van aard.

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Tweede fase

De tweede fase leidt op tot arts Maatschappij + Gezondheid. Deze fase is profieloverstijgend en volg je na afronding van de eerste fase. Je hoeft de tweede fase niet dírect na de eerste fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als profielarts.

Meer weten over de tweede fase? Klik dan hier.

Arts tuberculosebestrijding worden? Solliciteer naar een opleidingsplek!

Is je interesse gewekt? Lees meer over het sollicitatieproces.

Vragen over de opleiding?

Voor inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je terecht bij de de instituutsopleider van de NSPOH.

Het vak van de arts tuberculosebestrijding

Lees meer over het werk van de arts tuberculosebestrijding

2021-01-28T11:38:17+00:00