De opleiding tot arts tuberculosebestrijding

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding is bedoeld voor artsen die tuberculose willen opsporen, behandelen en voorkomen. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen. De opleiding bestaat uit twee fases.

Eerste fase

Het curriculum van de eerste fase van de opleiding tot arts tuberculosebestrijding ziet er als volgt uit:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden, waarbij je aan de slag gaat binnen een opleidingsinstelling, bijvoorbeeld een GGD.
  • Daarna volg je gedurende drie maanden een stage in de longgeneeskunde.
  • Dan volgt er een stage M&G van drie maanden, waarin je de verbreding zoekt.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een opleidingsinstelling.
  • Je sluit de eerste fase af met een stage waarin je in een sanatorium voor tuberculose wordt opgeleid. Ook volg je gedurende enkele weken een keuzestage.

Gedurende de hele eerste fase volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij NSPOH. Hierin volg je profielonderwijs, bijvoorbeeld over praktische tbc-bestrijding, stralingshygiëne, risico- en crisiscommunicatie en outbreakmanagement. Ook volg je, op basis van je individuele opleidingsplan, keuzeonderwijs. Daarnaast volg je – samen met de deelnemers van de andere eerste faseopleidingen M&G – sociaalgeneeskundige onderwijsmodules bij NSPOH.

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Tweede fase

De tweede fase leidt op tot arts Maatschappij & Gezondheid. Deze fase is profieloverstijgend en volg je na afronding van de eerste fase. Je hoeft de tweede fase niet dírect na de eerste fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als profielarts.

Meer weten over de tweede fase? Klik dan hier.


Voor de aanmeldingsronde van 1 augustus t/m 14 september 2018 (start opleiding: maart 2019) zijn geen opleidingsplaatsen beschikbaar voor het profiel Arts tuberculosebestrijding. Je kunt op dit moment dus niet solliciteren naar een opleidingsplaats.

2018-07-23T15:03:00+00:00