De opleiding tot arts medische milieukunde

De opleiding tot arts medische milieukunde leidt artsen op die een gezond leefmilieu bewaken en bevorderen door het tegengaan van ongewenste blootstelling aan onder meer giftige stoffen, straling of de uitstoot van CO2. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen. De opleiding bestaat uit twee fases.

Eerste fase

Start je in 2019 met de eerste fase van de opleiding tot arts medische milieukunde, dan ziet het curriculum er als volgt uit:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden, waarbij je aan de slag gaat binnen een opleidingsinstelling in een van de GGD-regio’s. Tijdens je opleiding werk je overigens bij meerdere GGD’en.
  • Daarna volg je gedurende drie maanden een stage in een aanpalend klinisch specialisme, bijvoorbeeld toxicologie of klinische arbeidsgeneeskunde.
  • Dan volgt er een stage M&G van drie maanden, waarin je de verbreding zoekt.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een opleidingsinstelling.
  • Je sluit de eerste fase af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.

Gedurende de hele eerste fase volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij NSPOH. Je  volgt profielonderwijs, bijvoorbeeld over risico- en crisiscommunicatie, toxicologie, luchtkwaliteit en Environmental and Occupational Epidemiology. Voor verdieping volg je keuzeonderwijs (op basis van je individuele opleidingsplan). Daarnaast volg je – samen met de deelnemers van de andere eerste faseopleidingen M&G – sociaalgeneeskundige onderwijsmodules bij NSPOH.

De opleiding tot arts medische milieukunde is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Tweede fase

De tweede fase leidt op tot arts Maatschappij & Gezondheid. Deze fase is profieloverstijgend en volg je na afronding van de eerste fase. Je hoeft de tweede fase niet dírect na de eerste fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als profielarts.

Meer weten over de tweede fase? Klik dan hier.

Arts medische milieukunde worden? Solliciteer dan nu online!

Is je interesse gewekt om arts medische milieukunde te worden? Solliciteer dan nu naar een opleidingsplek!

2018-07-23T09:36:26+00:00