De opleiding tot arts medische milieukunde

De opleiding tot arts medische milieukunde leidt artsen op die een gezond leefmilieu bewaken en bevorderen door het tegengaan van ongewenste blootstelling aan onder meer giftige stoffen, straling of de uitstoot van CO2. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen. De opleiding bestaat uit twee fases.

Eerste fase

Start je met de eerste fase van de opleiding tot arts medische milieukunde, dan ziet het curriculum er als volgt uit:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden, waarbij je aan de slag gaat binnen een opleidingsinstelling in een van de GGD-regio’s. Tijdens je opleiding werk je bij meerdere GGD’en.
  • Daarna volg je gedurende drie maanden een stage in een aanpalend klinisch specialisme. Dit vindt plaats bij het UMCU en de IRAS bij de afdelingen dermatologie, NVIC en arbeidsgerelateerde longziekten.
  • Dan volgt er een stage M+G van drie maanden, waarin je de verbreding zoekt. Hierbij kun je denken aan infectieziektebestrijding, de NVWA, gemeente, Gezondheidsraad, RIVM, etc.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een andere opleidingsinstelling.
  • Je sluit de eerste fase af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.

Gedurende de hele eerste fase volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij de NSPOH.

Je krijgt specifiek profielonderwijs, bijvoorbeeld over toxicologie, straling, chemie, lucht, geluid en milieu epidemiologie. Ook kan het onderwijs voor infectieziektebestrijding, tuberculosebestrijding en medische milieukunde samen plaatsvinden. Hierbij kun je denken aan onderwijs op het gebied van risicocommunicatie, crisismanagement en One health. De sociaalgeneeskundige onderwijsdagen volg je met deelnemers van alle 1e faseopleidingen M+G bij de NSPOH. Tot slot zijn in het programma 10 keuzeonderwijsdagen opgenomen. Op basis van je leerdoelen worden deze ingevuld en zijn verdiepend of verbredend van aard.

De opleiding tot arts medische milieukunde is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Tweede fase

De tweede fase leidt op tot arts Maatschappij + Gezondheid. Deze fase is profieloverstijgend en volg je na afronding van de eerste fase. Je hoeft de tweede fase niet dírect na de eerste fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als profielarts.

Meer weten over de tweede fase? Klik dan hier.

Arts medische milieukunde worden? Solliciteer naar een opleidingsplek!

Is je interesse gewekt om arts medische milieukunde te worden? Lees meer over het sollicitatieproces.

Vragen over de opleiding?

Voor inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je terecht bij de instituutsopleider van de NSPOH.

Het vak van de arts medische milieukunde

Lees meer over het werk van de arts medische milieukunde.

2021-01-28T11:42:24+00:00