Zes maanden op een rots

Olga Visser -  8 oktober 2019
Zes maanden op een rots 2019-11-18T15:06:13+00:00

Project Description

Wat verzamelt een mens toch een hoop spullen! We hebben al veel weggegooid, maar alsnog zit ik tussen de dozen. In de komende dagen zullen we deze naar de zolder van mijn schoonouders moeten verhuizen. Waarom wilde ik dit ook al weer? Waarom kies ik ervoor de komende zes maanden op een rots te verblijven…

Terwijl zo ongeveer ons hele dorp met vakantie is, zijn wij met hele andere dingen bezig. Het komende half jaar zal ik als Public Health Doctor op Saba werken. Oké, zo vaak komt de vraag niet voorbij of je voor een half jaar op een Caribisch eiland zou willen werken. Ook voor echtgenoot en kinderen was de timing goed. Maar zittend tussen alle troep vraag ik me toch af waarom ik ook al weer de boel zo overhoop wilde trekken…

Moment van bezinning

Wat maakt zo’n buitenlands avontuur voor mij nou zo aantrekkelijk? Om te beginnen was ik na ruim 10 jaar werken als arts infectieziektebestrijding en mijn promotie vorig jaar wel toe aan een moment van bezinning. Een moment om te bedenken welke kant ik verder wil gaan. Zo’n half jaar in het buitenland geeft me de kans om met een ander perspectief naar het werk in Nederland te kijken.

Alle facetten van de publieke gezondheid

Daarnaast is de situatie op Saba wel heel uniek. Het is een bijzondere gemeente van Nederland, waar zo’n 1.900 mensen wonen. Als Public Health Doctor ben je daar verantwoordelijk voor alle facetten van de publieke gezondheid: van jeugdgezondheidszorg, tot infectieziektebestrijding, medische milieukunde, gezondheidsbevordering, GHOR-taken en nog meer. En omdat er weinig mensen werken, is het ook een plek waar je al het werk doet: van afspraken maken met de WHO tot en met het bijvullen van de printer. Kortom, het lijkt me een plek waar ik nog veel meer kan leren.

Zo was de keuze toch snel gemaakt! En dankzij de ondersteuning van de GGD, is het praktisch ook gelukt om het voor elkaar te krijgen. Dus daar gaan we dan. De komende periode wil ik jullie graag op de hoogte houden van mijn belevenissen op Saba.

Lees ook deel 2 van Groeten uit Saba: stormen en orkanen.