Arts M+G en de zorg voor vluchtelingen

Vluchtelingenkinderen hebben stabiliteit nodig, maar krijgen die vaak niet. Dat moet anders, vertellen jeugdarts/arts M+G Petra de Jong van de GGD Hollands Midden en aios kindergeneeskunde Sara Sahba in KoffieCo de Podcast.

Petra werkt met vluchtelingenkinderen en probeert ze die stabiliteit wel te geven, bijvoorbeeld via school, vrijetijdsbesteding en hulp aan ouders. Zo zorgde ze ervoor dat kinderen van het asielzoekerscentrum waar zij werkt naar de peuterspeelzaal kunnen.

Sara Sahba is niet alleen arts, maar ook ervaringsdeskundige. Ze vluchtte 26 jaar geleden als 1-jarige meisje samen met haar ouders vanuit Afghanistan naar Nederland. Ook zij zet zich in voor vluchtelingenkinderen. Ze is naast aios kindergeneeskunde ook medeoprichter van het Expertisecentrum Kinderen en Adolescenten Nieuw in Nederland (EKANN).

Petra en Sara maken zich zorgen over het feit dat vluchtelingen vaak meerdere keren van azc naar azc moeten verhuizen. Kinderen moeten steeds afscheid nemen en opnieuw beginnen. Dat leidt tot stress en voor kinderen die zorg nodig hebben, kan het leiden tot vertraging in de behandeling.

In de podcast vertellen Petra en Sara over hun ervaringen met zorg voor kinderen in azc’s en geven ze hun visie over hoe het beter kan en moet. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de publieke gezondheidszorg voor asielzoekers.

Luister de podcast over vluchtelingenzorg:

Luister ook eens de aflevering met vertrouwensarts in opleiding Elijah Sanches of met jeugdarts/arts M+G Vionne van der Borden.

2023-09-18T09:21:57+00:00